Π. Δημητριάδης : “Πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας μέχρι τη Δευτέρα”

Νέα καθυστέρηση στην εξεύρεση τελικής λύσης για την κυπριακή οικονομία προκύπτει μετά από τη δήλωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Ο Πανίκος Δημητριάδης, εξερχόμενος πριν από λίγο από το Προεδρικό Μέγαρο, μίλησε για ανακοίνωση πακέτου για την οικονομία μέχρι της αρχές της επόμενης εβδομάδας. "Θα υπάρξει  πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας μέχρι τη Δευτέρα", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση και στα αγγλικά για τα ξένα media, που έχουν κατακλύσει το χώρο έξω από το Μέγαρο, όπου συσκέπτονται οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη. 

Μετά την αποτυχία να βρεθούν κεφάλαια από τη Ρωσία, η Κύπρος φάνηκε να κάνει πίσω και επανέρχεται στο αρχικό σχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων, με ορισμένες τροποποιήσεις.

Οι εξελίξεις όλη τη νύχτα ήταν δραματικές και μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε στο Προεδρικό τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν και του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για να αποκρυσταλλωθούν οι θέσεις και οι προβλέψεις του Σχεδίου Β'.

Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν νομοσχέδια που έχουν σχέση με το σχέδιο Β' και τα οποία εάν το σχέδιο εγκριθεί και πάρει το πράσινο φως από την Τρόικα, θα παρουσιαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Το Σχέδιο Β΄ έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά από μαραθώνιες συσκέψεις, προβλέπει την ίδρυση κρατικής εταιρίας ιδιωτικού δικαίου στην οποία θα μεταβιβαστούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους ή της Εκκλησίας ως εγγυήσεις έναντι της έκδοσης ομολόγων προς όσους καταθέσουν χρήματα στο ταμείο της εν λόγω εταιρίας. Κυρίως η παροχή ομολόγων αφορά τα χρήματα των Ταμείων Προνοίας, των ημικρατικών οργανισμών, τα οποία υπολογίζονται κοντά στα δυόμιση δισεκατομμύρια Ευρώ.

Σύμφωνα με την "Αλήθεια της Κύπρου" η αφαίρεση από το συνολικό ποσό των 5,8 δις που θα πρέπει να βρει η Κύπρος από ιδίους πόρους, θα καθορίσει και το ποσοστό του κουρέματος καταθέσεων.

Ανοιχτά παραμένουν τα νέα ποσοστά κουρέματος και κατά πόσο θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε όλες τις καταθέσεις ή μόνο σε εκείνες που υπερβαίνουν τις 100 χιλιάδες.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για "κούρεμα" 3% σε καταθέσεις από 1 ως 100.000 ευρώ, 7% από 100.001 ως 500.000 ευρώ και 9% από 500.001 ευρώ και άνω.

Πάντως σύμφωνα με το stockwatch, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να είπε στους στενούς του συνεργάτες ότι η λύση για τη διάσωση της Κύπρου θα πρέπει να ληφθεί το αργότερο μέχρι σήμερα Πέμπτη, για να υπάρχει χρόνος προγραμματισμού της επόμενης μέρας.

Σε ότι αφορά τις επαφές του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα, τα μηνύματα που έφθαναν μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά.

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν τρέφει πλέον μεγάλες προσδοκίες από τη Ρωσική κυβέρνηση αλλά εκτιμά ότι θα μπορούσε να πετύχει την επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου.

Η χθεσινή μέρα ήταν πάντως δύσκολη για την πολιτική ηγεσία της Κύπρου που αντιλήφθηκε μέσα από τις επαφές στη Μόσχα και στη Λευκωσία ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα.

Η Μόσχα φαίνεται να μην θέλει να αναμειχθεί στην διαμάχη της Λευκωσίας με το μεγαλύτερο της εμπορικό εταίρο, την ΕΕ, και η τρόικα ξεκαθαρίζει ότι χωρίς την εισφορά της Κύπρου ύψους 5,8 δισ. ευρώ και χωρίς κούρεμα, το επόμενο βήμα είναι η εκκαθάριση των τραπεζών.

Το τελικό σχέδιο Β περιέχει κούρεμα

Τελική πρόταση για διάσωση της κυπριακής οικονομίας τίθεται επί τάπητος το πρωί σε σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων με στόχο να εγκριθεί το απόγευμα από τη Βουλή.
Η πρόταση προβλέπει τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι (Ταμεία Προνοίας, Εκκλησία) φυσικά πρόσωπα σε εθελοντική βάση, με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό πολύ κοντά στα 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το ύψος του κουρέματος καταθέσεων. Στο Ταμείο ενδέχεται να εισφέρει και η ΚΤ με τα αποθέματα χρυσού ύψους 560 εκατ. ευρώ, που διαθέτει.

Το Ταμείο θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου. Κύκλοι του Προεδρικού ανέφεραν ότι "το βασικό είναι αυτό το Ταμείο να μην επιβαρύνει την Κυβέρνηση, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα".

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα προσφέρει την υποθήκευση γης αξίας μισού δισ. ευρώ.

Η τρόικα φαίνεται να είναι ανένδοτη όσον αφορά το κούρεμα στο επίπεδο των 100 χιλιάδων ευρώ, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν έστω και σε ένα "συμβολικό" κούρεμα στις καταθέσεις των Ρώσων καταθετών.