Μεντβέντεφ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριφέρεται σαν ταύρος σε υαλοπωλείο

Την πιθανότητα η κρίση στην Κύπρο να προκαλέσει μία σειρά από τοπικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις στην Ευρώπη επεσήμανε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης της διμερούς συμφωνίας με την Κύπρο για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης.

“Δεν ξέρω αν χρειαζόμαστε την εν λόγω συμφωνία σε αυτήν την περίπτωση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους.

Ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι πιθανή κατάρρευση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία, καθώς πολλοί Ρώσοι επιχειρηματίες, αλλά και τράπεζες, έχουν περιουσιακά στοιχεία εκεί, ενώ προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην Κύπρο ίσως σημάνει μία νέα σειρά από οικονομικές κρίσεις.

Όσο για το πώς επηρεάζονται οι σχέσεις των δύο χωρών από τις αποφάσεις για την κρίση στην Κύπρο, ο Ρώσος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως “πρέπει να περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις”.

Ο Μεντβέντεφ αναφέρθηκε με μάλλον ειρωνικό τόνο στις μέχρι τώρα αποφάσεις για την Κύπρο. “Μέχρι τώρα οι αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κομισιόν, μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση δυστυχώς μου φαίνονται σαν ταύρος σε υαλοπωλείο”, σχολίασε, προσθέτοντας: “Μου φαίνεται ότι κάθε πιθανό λάθος που θα μπορούσε να γίνει σε αυτήν την κατάσταση έχει ήδη γίνει”.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι απίθανο ο τελικός στόχος να είναι η καταστροφή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.