“Πυρ κατά ριπάς” από τους ευρωβουλευτές για την “κυπριακή λύση”

Οι εξελίξεις στην Κύπρο μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στη σημερινή συζήτηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφτσοβιτς, που είχαν την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής. Πολλοί ήταν οι ευρωβουλευτές που επέκριναν τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο και ζήτησαν ξεκάθαρη πληροφόρηση.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, σημείωσε ότι η αβεβαιότητα γύρω από την Κύπρο είναι "εξαιρετικά βλαπτική" και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Γενικότερα υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής προσαρμογής, αν και δέχθηκε ότι οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν "με λιγότερο δογματισμό".

Από την πλευρά του, ο Μάρος Σέφτσοβιτς επέρριψε στο σύνολό της την ευθύνη για τις εξελίξεις στις κυπριακές αρχές, δηλώνοντας ότι η Επιτροπή είχε πιέσει για λύση που δε θα έπληττε τους μικροκαταθέτες.

Ελάχιστη ήταν η στήριξη από την πλευρά των ευρωβουλευτών για τα όσα ζήτησε το Eurogroup από την Κύπρο. "Τι πήγε στραβά; Χτυπήθηκε η εγγύηση των καταθέσεων που ήταν μια από τις τελευταίες βεβαιότητες που είχαμε", είπε η Κορίν Βόρτμαν Κουλ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ολλανδία). Ο δε Βέλγος επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφσταντ, τόνισε ότι το σχέδιο "είναι εντελώς ακατανόητο: εκείνοι που πρέπει να προστατευθούν δεν είναι οι τράπεζες και οι μέτοχοι αλλά οι καταθέτες".

Από την πλευρά των Πρασίνων, η Γερμανίδα επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, Ρεμπέκα Χαρμς, σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν αποφάσεις για την Κύπρο το ταχύτερο ώστε να αποφευχθεί μια "ρωσική λύση", παράλληλα όμως με την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της θέσης της Κύπρου ως φορολογικού παραδείσου.

"Η ΕΕ όφειλε να έχει προβλέψει ότι θα παρέμβει η Ρωσία”, δήλωσε για την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ο Τσέχος ευρωβουλευτής Γιαν Ζάχραντιλ.

Το θέμα της Κύπρου θα συζητηθεί εκ νέου το πρωί της Πέμπτης στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, τα μέλη της οποίας θα συζητήσουν λεπτομερώς όλα όσα συνέβησαν με το νέο πρόεδρο του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.