“Οι Ρώσοι μου είπαν ότι συζητούν για δάνειο μέχρι 10 δισ. ευρώ”

Έτοιμη να δανείσει από 5 μέχρι 10 δισ. ευρώ εμφανίζεται η Κύπρος, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έγγραφο του ο Πρώτος Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Κρατικής Ομοσπονδιακής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Εμελιάνοφ.

Με επιστολή του προς τον Γιώργο Λιλλήκα αναφέρει ότι πρόταση Λιλλήκα για συνεργασία με τη Ρωσία και παροχή ρωσικής βοήθειας, ενδέχεται να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση με την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Λιλλήκας ενημέρωσε για αυτή την εξέλιξη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η πρόταση Λιλλήκα προβλέπει ρωσικό δάνειο προς την Κυπριακή Δημοκρατία από 5 δισ. μέχρι 10 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,5% μέχρι 3% ετησίως, απόκτηση μετοχών, ή συμμετοχή της Ρωσίας στην προσπάθεια κεφαλαιοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας ή και της Τράπεζας Κύπρου με την κυπριακή κυβέρνηση να δίνει την ευκαιρία σε ρωσική εταιρεία να συμμετέχει στην ανάπτυξη και την ευκαιρία σε ρωσική εταιρία να λάβει μέρος στην ανάπτυξη και την παραγωγή σε ένα τμήμα του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η επένδυση σε ποσοστό 20-30% στην ενεργειακή υποδομή της Κύπρου, όπως αγωγοί και εγκαταστάσεις Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Στην επιστολή Εμελιάνοφ, που ανέγνωσε στο πλαίσιο δηλώσεων του ο Γιώργος Λιλλήκας αναφέρεται ότι οι προτάσεις έτυχαν πολύ θετικής ανταπόκρισης από αρκετά μέλη στην Κρατική Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και έχουν προωθηθεί άμεσα προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει αυτή την προοπτική με αποφασιστικότητα και χωρίς αμφιταλαντεύσεις.

Ερωτηθείς εάν είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι δεν είχε προλάβει να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι θα τον ενημέρωνε τηλεφωνικά και θα του διαβίβαζε αντίγραφο της επιστολής τόσο στη ρωσική και την ελληνική γλώσσα.