Βλαντιμίρ προς Αναστασιάδη: Έλα στη Μόσχα όποτε θέλεις

Πρόσκληση στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Μόσχα όποτε εκείνος το επιθυμεί, απηύθυνε ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως αναφέρει η αναλυτική επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική συνομιλία των δύο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συνομιλία, ο κ. Αναστασιάδης "ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την απόφαση, που μόλις έλαβε το Κοινοβούλιο της Κύπρου να αρνηθεί την πρόταση που είχε διατυπώσει το Eurogroup", ενώ ο Β. Πούτιν με τη σειρά του "εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για τυχόν υιοθέτηση οποιωνδήποτε μέτρων ικανών να πλήξουν τα συμφέροντα των ρωσικών νομικών και φυσικών προσώπων" στην Κύπρο.

"Κατά την τηλεφωνική συνομιλία οι πρόεδροι Ρωσία και Κύπρου συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για το ζήτημα αυτό τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή" αναφέρεται στην ανακοίνωση, που κάνει επίσης λόγο για τις διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή, που ξεκίνησαν πριν από λίγο, καθώς και άλλων αξιωματούχων της κυπριακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με συγκρατημένο τρόπο υποδέχονται στα σημερινά τους ρεπορτάζ τις κυπρορωσικές διαβουλεύσεις, οι ρωσικές οικονομικές εφημερίδες. "Οι Αρχές της Ρωσίας λαμβάνουν καθυστερημένες και ουσιαστικά ήδη μάταιες προσπάθειες να επαναφέρουν την κατάσταση υπό έλεγχο", σημειώνει ο "Κομερσάντ", παρατηρώντας ότι "οι αυστηρές δηλώσεις του Β.Πούτιν και Ντ.Μεντβιέντεφ για το απαράδεκτο του προτεινόμενου τρόπου επίλυσης του "κυπριακού ζητήματος" μοιάζουν ήπιες, σε σύγκριση με τις γνώμες της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας".

Ως "επίσκεψη ελπίδας" περιγράφει η "Βέντομοστι" το ταξίδι του Μ.Σαρρή, απαριθμώντας, μεταξύ των θεμάτων, την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. και την πρόταση εξαγοράς περιουσιακών στοιχείων της Δημοκρατίας με σκοπό να εξασφαλιστεί "ζεστό χρήμα".

"Εάν το Κρεμλίνο χορηγήσει όλο το ποσό, η Λευκωσία θα αρνηθεί το δάνειο της τρόικας" εκτιμά η RBK Daily, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την ελκυστικότητα των προτάσεων και είναι δυνατό στο πλαίσιο της συμφωνίας η ρωσική πλευρά να συμφωνήσει να αγοράσει προβληματικές τράπεζες. "Όμως πιο πιθανή θεωρείται η εκδοχή ότι η Λευκωσία θέλει να κατοχυρώσει την υποστήριξη και των δύο πλευρών", σημειώνει η εφημερίδα.

Ενδεικτική πάντως του γενικότερου κλίματος είναι και η δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν: "Υπάρχει ένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού: αρχικώς μας λένε ότι είμαστε οι μεγαλύτεροι πιστωτές και ενδιαφερόμενοι και εν συνεχεία ότι χωρίς να σας ρωτήσουμε θα πάρουμε τα χρήματά σας".

Όπως έχει εξηγήσει ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, τα θέματα της Κύπρου θα βρεθούν οπωσδήποτε και στο τραπέζι των προγραμματισμένων διήμερων ρωσοευρωπαϊκών διαβουλεύσεων, που ξεκινούν αύριο μεταξύ του Ζοζέ Μπαρόζο και του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

Η πρόταση της Gazprom

Για πρόταση της  Gazprom ώστε να διασωθούν χωρίς κούρεμα οι κυπριακές τράπεζες κάνουν λόγο οι New York Times.Η εφημερίδα σε ανταπόκριση της από τη Μόσχα που έχει τίτλο "Προστατεύοντας τους δικούς τους, οι Ρώσοι εισηγούνται εναλλακτική λύση στον τραπεζικό φόρο" αναφέρει πως η γιγαντιαία εταιρεία ενέργειας Gazprom, προσέφερε ιδιωτικό σχέδιο διάσωσης.

Συγκεκριμένα το σχέδιο προβλέπει – σύμφωνα με την εφημερίδα – ότι αντί της φορολόγησης των καταθέσεων, η Κύπρος θα μπορούσε να εισπράξει χρήματα για να διορθώσει την οικονομία της πουλώντας στην Gazprom δικαιώματα εκμετάλλευσης στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Μεσογείου.

Η ανταπόκριση χαρακτηρίζει "αβέβαιη την τύχη της πρότασης", υπογραμμίζοντας ότι η ρωσική εταιρεία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ακόμη και πως υπέβαλε την πρόταση". Σημειώνεται ωστόσο ότι η Gazprombank δήλωσε πως: "Δεν είμαστε σε συνομιλίες για οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τράπεζα Gazprombank, ιδιοκτησίας του Ταμείου Προνοίας της Gazprom, έστειλε την πρόταση στο Γραφείο του Προέδρου της Κύπρου, το βράδυ της Κυριακής και ερμηνεύει την κίνηση, πέραν του στόχου να ωφελήσει τη μητρική εταιρεία, ως δείγμα "της βαθειάς εξάρτησης της ρωσικής επιχειρηματικής και πολιτικής ελιτ στο κυπριακό υπεράκτιο τραπεζικό σύστημα.

Δάνειο 5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία ζήτησε η Κύπρος

Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τη Ρωσία για το δάνειο, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε από τη Μόσχα ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.

Μάλιστα τόνισε ότι δεν υπάρχει πλάνο αποχώρησης του από τη χώρα καθώς όπως είπε: "Θα μείνουμε στη Ρωσία μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία".

Στο μεταξύ για δάνειο από την Ρωσία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ζητήσει η Κύπρος κάνει λόγο το Reuters.

Την ρωσική βοήθεια φαίνεται ότι ζητάει η Κύπρος, καθώς όπως μεταδίδει το Reuters γίνονται συζητήσεις για σύναψη δανείου 5 δις ευρώ, με την παράλληλη επιμήκυνση του προηγούμενου ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δις ευρώ και την μείωση του επιτοκίου το οποίο ανέρχεται στο 4,5%.

Στο μεταξύ την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας με ρωσικά κεφάλαια διαπραγματεύεται η κυπριακή κυβέρνηση με τη ρωσική πλευρά.

Ήδη κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής βρίσκεται στη Μόσχα προκειμένου να παρουσιάσει την κατάσταση της τράπεζας σε Ρώσους επιχειρηματίες. Στόχος είναι να αντληθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ και να περάσει έτσι η τράπεζα στα ρωσικά χέρια.

Το θέμα απασχολεί τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή με το Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνoφ.