Ασκήσεις επί χάρτου μετά το σοκ στην Κύπρο

Να βρουν εναλλακτική λύση ψάχνουν εναγωνίως στην Κύπρο, ενώ επεξεργάζονται σχέδιο B στην περίπτωση που καμία πρόταση δεν περάσει από τη Βουλή και η χώρα βρεθεί σε αδιέξοδο. Η άσκηση μοιάζει με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, αφού το κούρεμα των καταθέσεων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Το χθεσινό eurogroup – μετά την καταιγίδα την οργή και τις αντιδράσεις -  εισηγήθηκε να μην επιβληθεί κούρεμα στις καταθέσεις ως 100.000 ευρώ, ωστόσο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα για ποσά επιπλέον αυτού του μεγέθους να πρέπει να επιβληθεί φόρος 15,5%-17,5%. Από το παιχνίδι δεν μπορεί να αγνοηθεί ο παράγοντας της Ρωσίας, αφού ενδεχόμενη μαζική απόσυρση των ρωσικών καταθέσεων θα μεγαλώσει το κενό...

Πάντως στη χθεσινή επικοινωνία Αναστασιάδη-Μέρκελ, στάλθηκαν τα... χαιρετίσματα, ενώ σήμερα ο Β. Σόιμπλε έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους Ρώσους ότι αφού έβαλαν λεφτά στη Κύπρο, αναλαμβάνουν και τους κινδύνους.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου κ. Φ. Φωτίου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ούτε σήμερα ψηφοφορία επί του επίμαχου νομοσχεδίου.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το κυπριακό stockwatch εναλλακτικό νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο μεγάλων τραπεζών με τη δημιουργία καλής και κακής τράπεζας ενδέχεται να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου, σε περίπτωση που απορρίψει το προτεινόμενο νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων.

Το νομοσχέδιο θα προνοεί το διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι κακές τράπεζες – που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες – θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες.

"Το πρόβλημα με αυτή τη λύση είναι ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορεί να χάσουν και το 90% των χρημάτων τους", δήλωσε γνώστης του θέματος στο stockwatch.

Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι πλείστες θέσεις εργασίες στις δύο τράπεζες.

Και σε αυτή την περίπτωση – όπως και στην περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο – η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
"Δεν αποκλείεται αύριο να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση", ανέφερε η ίδια πηγή.

Το σενάριο της εξυγίανσης των δύο τραπεζών με τις μεγάλες ζημιές των ανασφάλιστων καταθετών ήταν το βασικό σενάριο με το οποίο προσήλθε στις συζητήσεις της Παρασκευής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται πάντως και τρίτο σενάριο, με την προσδοκία ότι το κούρεμα των καταθέσεων μπορεί να αποφευχθεί ή να περιοριστεί πιο κάτω από τα 5,8 δισ ευρώ.

Αυτό ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

"Είναι φανερό ότι κάποιες χώρες θέλουν κούρεμα των ρώσων καταθετών", ανέφερε άτομο που έζησε από κοντά τις διαπραγματεύσεις της δανειακής σύμβασης.

Καθοριστικής σημασίας αναμένεται να είναι η συνομιλία του κ. Αναστασιάδη με το ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν. Η Ρωσία έκανε χθες λόγο για "διόρθωση" στις σχέσεις της με την Κύπρο λόγω της απόφασης για κούρεμα των ρώσων καταθετών.

Η ανακοίνωση του προέδρου του eurogroup

"Το eurogroup πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη για να εξετάσει την κατάσταση στην Κύπρο.

Θυμίζω ότι η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου για τις βάσεις του προγράμματος αναπροσαρμογής και της χρηματοδότησης της Κύπρου αντανακλά τον κοινό τόπο στον οποίο συνέκλιναν η κυπριακή κυβέρνηση και το eurogroup.

Η υλοποίηση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προγράμματος αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για ένα μέλλον με περισσότερες προοπτικές για την Κύπρο και τους κατοίκους της, μέσω ενός βιώσιμου χρηματοοικονομικού τομέα, ισχυρών δημόσιων οικονομικών και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Επαναλαμβάνω ότι ο "φόρος σταθερότητας" στις καταθέσεις είναι ένα έκτακτο μέτρο. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με τη διεθνή οικονομική στήριξη, θα χρησιμοποιηθεί για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, και ως εκ τούτου για να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Κύπρο. Χωρίς αυτό το μέτρο, η Κύπρος θα ερχόταν αντιμέτωπη με σενάρια που θα άφηναν τους καταθέτες σε αξιοσημείωτα χειρότερη θέση.

Το eurogroup συνεχίζει να έχει την άποψη ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους μεγαλοκαταθέτες και επαναλαμβάνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Οι κυπριακές αρχές θα υιοθετήσουν μεγαλύτερη προοδευτικότητα στον έκτακτο φόρο σε σχέση με ό,τι συμφωνήθηκε στις 16 Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να αποφέρει τη στοχευμένη μείωση του πακέτου βοήθειας, και ως εκ τούτου, δεν θα επηρεάζει το συνολικό ποσό της βοήθειας που θα ανέρχεται έως τα 10 δισ. ευρώ.

Το eurogroup έλαβε γνώση για την απόφαση των κυπριακών αρχών να θεσπίσει προσωρινή τραπεζική αργία στην Κύπρο στις 19 και 20 Μαρτίου 2013 για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα και καλεί για ήπια διαδικασία απόφασης από τις κυπριακές αρχές και το Κοινοβούλιο, ώστε να υλοποιηθούν αμέσως τα συμφωνημένα μέτρα.

Τα μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να βοηθήσουν την Κύπρο στις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων στη βάση του συμφωνημένου προγράμματος προσαρμογών".

ο πακέτο διάσωσης της Κύπρου και, ειδικότερα, οι όροι για το "κούρεμα" στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup που έγινε την Δευτέρα το βράδυ.

Οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν περισσότερη ευελιξία ως προς το τέλος φορολόγησης των καταθέσεων στην Κύπρο και τη διαφύλαξη των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του συμβουλίου, οι υπουργοί Οικονομικών τάχθηκαν υπέρ της μείωσης του έκτακτου τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, υπό τον όρο ότι συνολικά ο φόρος αυτός θα αποφέρει περί τα 5,87 δισ. ευρώ.  

Ενδεικτικώς τονίσθηκε ότι θα μπορούσε να επιβληθεί έκτακτο τέλος ύψους έως και 15,6% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες.

Οι υπουργοί σημείωσαν ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από όσους διαθέτουν μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς και ότι το έκτακτο τέλος -που συνδέεται με τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας- θα πρέπει να εφαρμοστεί κλιμακωτά.