Κύπρος: “Για μία και μόνον φορά” το τέλος επί των καταθέσεων τονίζει το υπ. Οικονομικών

Στον απόηχο των καταιγιστικών εξελίξεων και του αδιεξόδου στις συνομιλίες, το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι η συμφωνία στο Eurogroup αφορά έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο τέλος στις καταθέσεις.

"Λόγω του μεγάλου μεγέθους των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και των  επιτακτικών  δημοσιονομικών  αναγκών,το  Εurogroup συμφώνησε  με  τις  Κυπριακές Αρχές, στην ανάγκη να επιβληθεί για μία και μόνον φορά, ένα τέλος επί των καταθέσεων" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, το κυπριακό υπουργείο υπογραμμίζει ότι θα παραχωρηθούν στους καταθέτες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης. “Στους καταθέτες θα παραχωρηθούν μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης για ανακεφαλαιοποιήση .

Νοουμένου ότι οι καταθέσεις παραμείνουν στα πιστωτικά ιδρύματα για περίοδο τουλάχιστον δύο χρόνια, οι μετοχές θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα,η απόδοση των οποίων θα διασφαλίζεται από τα προσδοκώμενα έσοδα του φυσικού αερίου, σύμφωνα με σχέδιο που θα καθορίσει και θα εκδώσει ο Υπουργός”, επεξηγείται στο κείμενο.  

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η αποκοπή θα γίνει με βάση τα υπόλοιπα όλων των πιστωτικών καταθετικών λογαριασμών της Παρασκευής, 15 Μαρτίου.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται επώδυνη, αλλά αναγκαία, για να τερματιστεί η αβεβαιότητα και να διασφαλιστεί η σωτηρία της χώρας.

Τα όσα διαδραματίστηκαν στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, θα μελετηθούν σε ευρεία σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο.

Στην σύσκεψη, υπό την προεδρία του προέδρου Αναστασιάδη θα συμμετάσχουν υπουργοί, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και οικονομικοί παράγοντες.