Μίνι κούρεμα για μικρούς, τίτλοι φ. αερίου αντίδοτο στο bank run

Μία νέα πρόταση σχετικά με το "κούρεμα" των καταθέσεων στην Κύπρο φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το κυπριακό site Stockwatch, βάσει της οποίας επιβάλλεται χαμηλότερο επιτόκιο στο "κούρεμα" των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ αντίθετα αυξάνεται το επιτόκιο για καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ.

Άλλες πληροφορίες, που μεταδίδει το δίκτυο Dow Jones Newswires, κάνουν λόγο για "κούρεμα" κάτω του 5% σε καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, 10% σε καταθέσεις από 100.000 έως 500.000 ευρώ και 13% σε καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ.

Εξάλλου, με ομόλογα φυσικού αερίου επιχειρεί να δελεάσει η κυπριακή κυβέρνηση τους καταθέτες, ώστε να διατηρήσουν τα χρήματά τους στα τραπεζικά ιδρύματα της Μεγαλονήσου, επιβεβαιώνοντας τις πρωινές πληροφορίες του news.gr. Αυτό προανήγγειλε ο Νίκος Αναστασιάδης στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, χαρακτηρίζοντας τη λύση, που επελέγη, ως τη λιγότερο ανώδυνη για τους πολίτες. Στην ουσία, τα ομόλογα αυτά θα αφορούν σε μελλοντικά έσοδα, που θα εισπράξει το κυπριακό Δημόσιο από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Η κίνηση αυτή γίνεται σε μια προσπάθεια να αποτραπεί μαζική φυγή καταθέσεων, καθώς ήδη τα αιτήματα για απόσυρση καταθέσεων από τη Μεγαλόνησο ξεπερνούν το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό.

Βάση αυτού, η Κεντρική τράπεζα της Κύπρου, με επιστολή της προς τις κυπριακές τράπεζες, αναφερει ότι προσωρινά παγώνουν οι εντολές πληρωμών και οι μεταφορές κεφαλαίων.

Η επιστολή, με ημερομηνία 16 Μαρτίου 2013, φέρει την ένδειξη "Εμπιστευτικόν" και αναφέρει ότι η Τράπεζα απαγορεύει προσωρινά και μέχρι νεωτέρας την εισαγωγή είτε από ιδρύματα υποκείμενα στην εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας ή κατ΄άλλο τρόπο εντολών πληρωμής ή μεταφοράς κεφαλαίων σε οποιοδήποτε σύστημα πληρωμών εκκαθάρισης ή και διακανονισμού συναλλαγών που λειτουργεί εντός ή εκτός της Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένων εντολών εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.

Η αναβληθείσα συνεδρίαση της Βουλής, που έχει προγραμματιστεί για αύριο πλέον, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για ενδεχόμενη παράταση της παύσης εργασιών των τραπεζών για την Τρίτη – ή και για ακόμα περισσότερες μέρες – έχει σημάνει συναγερμό στις Βρυξέλλες και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, η Φρανκφούρτη έχει ήδη αιτηθεί επίσπευση των διαδικασιών – δηλαδή η απόφαση να ληφθεί σήμερα -, φοβούμενη μαζική απόσυρση καταθέσεων και από άλλες χώρες. Η απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη ήταν αρνητική.

Τέλος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενδέχεται την Τρίτη και την Τετάρτη να παραμείνουν κλειστές οι κυπριακές τράπεζες.

Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις από το news.gr.