Προβληματισμένος ο Γιούνκερ για το “κούρεμα” των κυπριακών καταθέσεων

Σκεπτικός και προβληματισμένος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου -και μέχρι πρότινος επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- σχετικά με την απόφαση  για επιβολή έκτακτης εισφορά των κυπριακών τραπεζικών καταθέσεων.

Όπως  αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Bloomberg, ο κύριος Γιούνκερ φέρεται να δήλωσε πως  -αν και  η απόφαση του "κουρέματος"στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, ήταν επιβεβλημένη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και η χρηματοδότηση της χώρας από ΕΕ και ΔΝΤ- εν τούτοις μπορεί να έχει άσχημες επιπτώσεις στην διαχείριση της κρίσης από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης .

"Το να υποχρεώνεις τους επενδυτές σε ζημίες, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης, ενέχει το ρίσκο και τον κίνδυνο αναθέρμανσης της κρίσης που μέχρι σήμερα έχει εξαναγκάσει πέντε από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης στην αναζήτηση βοήθειας και διάσωσης" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην  επικεφαλής του Eurogroup.

Εμμέσως, ο Γιούνκερ δεν αποκλείει η απόφαση για έκτακτη εισφορά στις κυπριακές τραπεζικές καταθέσεις να κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης γενικότερα, με τον φόβο αυτή η "λύση" που επιλέχθηκε για την Κύπρο, 'ίσως να επεκταθεί στο άμεσο μέλλον και στις υπόλοιπες χώρες που "παλεύουν" με την κρίση.

Για να καθησυχάσει τις αγορές, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου απέκλεισε το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η επιβολή "χαρατσιού" στις τραπεζικές καταθέσεις σε πιθανή διάσωση άλλης χώρας της Ευρωζώνης , λέγοντας πως δεν υπάρχει στην παρούσα φάση "κάποια περίπτωση που θα επέβαλλε κάτι τέτοιο...".