Μαθήματα “οικονομικών” από τον Ντράγκι στους Ευρωπαίους ηγέτες

“Μαθήματα μακροοικονομίας” παρέδωσε στους ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εστιάζοντας κυρίως στις ανησυχίες του για τη χαμηλή παραγωγικότητα και το υψηλό κόστος εργασίας, που εκτιμά ότι υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

Σε μία δίωρη παρουσίαση, ο Ντράγκι παρουσίασε τις απόψεις του σχετικά με το κενό ανάμεσα στο κόστος της εργασίας και την παραγωγικότητα, το οποίο σε αρκετές χώρες της ζώνης του ευρώ ολοένα διευρύνεται.

“Ουσιαστικά ο Ντράγκι είπε ότι υπάρχουν δύο τρόποι να κλείσει αυτό το κενό, είτε μειώνοντας το κόστος εργασίας, είτε αυξάνοντας την παραγωγικότητα”, σχολίασε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης, ενώ άλλος αξιωματούχος τόνισε ότι δεν υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ντράγκι, αλλά αντιθέτως ακολούθησε μία συζήτηση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτήρισαν “χρήσιμη”.

“Είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις από τον Μάριο Ντράγκι. Κυρίως επικεντρώθηκαν στην ερώτηση: Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας;”, δήλωσε σχετικά η Άνγκελα Μέρκελ.