Χαλαρώνει τη στάση της απέναντι στην Κύπρο η Γερμανία

Την αυξανόμενη αποστασιοποίηση της Γερμανίας από την εισήγηση για “κούρεμα” καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες εξέφρασε μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg το υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, Μίκαελ Μάιστερ.

Σύμφωνα με τον Μάιστερ, μία τέτοια απόφαση “θα έστελνε λάθος μήνυμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα και να προκαλέσει νέο πανικό στις αγορές ομολόγων”. Η εξασφάλιση χρημάτων σε βάρος των καταθετών δεν αποτελεί μέρος της “καθαρής σειράς από βήματα” που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των προβληματικών οικονομιών, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το θέμα της Κύπρου αναμένεται να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, στην πρώτη συμμετοχή του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ενώ οι παρατηρήσεις του Μάιστερ παραπέμπουν σε μία πιο διαλλακτική στάση από τη γερμανική πλευρά, σε σχέση με τη στάση που έχει κρατήσει τους τελευταίους μήνες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Μάιστερ ξεκαθάρισε ακόμα ότι η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη τα χρήματα του ΔΝΤ για το πακέτο στήριξης στην Κύπρο, υπολογίζοντας το μερίδιο του Ταμείου στα 1,5 δισ. ευρώ, όμως είναι επιθυμία των Ευρωπαίων η συμμετοχή του.