“Να συμμετάσχει η Ελλάδα στη διάσωση της Κύπρου”

“Να συμμετάσχει η Ελλάδα στη διάσωση της Κύπρου” τιτλοφορείται άρθρο που φιλοξενεί σήμερα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, με θέμα τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων για τη διάσωση της Κύπρου.

“Η κυβέρνηση της Κύπρου πιέζει για μία συμφωνία σχετικά με το πακέτο διάσωσης, που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και εννέα μήνες”, τονίζει στο άρθρο της η εφημερίδα, και συνεχίζει: “Το Σαββατοκύριακο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με την καγκελάριο, ενώ χθες ο Κύπριος πρόεδρος διαπραγματευόταν στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Μέρκελ και Σαμαράς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική διάσωση της Κύπρου. Η μεν καγκελάριος χρειάζεται να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο να δώσει το “πράσινο φως” για το πακέτο, ο δε Αντώνης Σαμαράς πρέπει να διασφαλίσει πως οι κυπριακές τράπεζες θα μπουν στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών”.

Όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung, στόχος είναι να μειωθεί το ποσό που χρειάζεται η Κύπρος από τα 17 δισ. ευρώ στα 14 με 15 δισ. ευρώ, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι μία μικρή οικονομία όπως είναι η κυπριακή δεν είναι σε θέση να καλύψει τέτοιου μεγέθους ποσά.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην Κύπρο ωθεί τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες της χώρας, με αποτέλεσμα μόνο τις τελευταίες εβδομάδες να έχουν φύγει πάνω από 3 δισ. ευρώ από τα πιστωτικά ιδρύματα της Μεγαλονήσου.