Επιπλέον περικοπές 5 δισ. ευρώ αναζητά η γαλλική κυβέρνηση

Εντολή στους υπουργούς του να καταρτίσουν έναν κατάλογο για την περιστολή δαπανών επιπλέον 5 δισ. ευρώ έδωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, την ώρα που επιβραδύνεται ο ρυθμός της ανάπτυξης της οικονομίας.

"Πρέπει να εντοπίσουμε από πού ακριβώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε πέντε επιπλέον δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014", σημείωσε ο Ερό. "Οι εξοικονομήσεις αυτές θα μάς καταστήσουν ικανούς να εγγυηθούμε την αποκατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών και παράλληλα τη χρηματοδότηση μέτρων για τα οποία έχουμε δεσμευτεί, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, να καταπολεμηθεί η ανεργία, και να ενισχύουμε τα προγράμματα κοινωνικής αρωγής για τις πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες των πολιτών”, εξήγησε.

Οι περικοπές αυτές θα προστεθούν σε εκείνες ύψους 60 δισ. ευρώ του συνόλου της μείωσης των δαπανών του Δημοσίου που επιδιώκει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ να πετύχει κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του, στο πλαίσιο της προσπάθειας ο γαλλικός προϋπολογισμός του έτους 2017 να είναι ισοσκελισμένος.

Ο πρωθυπουργός Ερό τόνισε ότι "επικεντρωνόμαστε σήμερα στον έλεγχο των δαπανών", μεταβάλλοντας την ως σήμερα πολιτική της κυβέρνησης Ολάντ, η οποία επεδίωκε να μειώσει το έλλειμμα αυξάνοντας τη φορολογία.