Σε χαμηλό 50 μηνών η ανεργία στις ΗΠΑ

Στο 7,7 υποχώρησε το Φεβρουάριο η ανεργία στις ΗΠΑ, στο χαμηλότερο επίπεδο των τεσσάρων τελευταίων ετών, καθώς οι νέες προσλήψεις στη χώρα ήταν πολύ περισσότερες από αυτές που περίμεναν οι αναλυτές.

Εξαιρουμένου του πρωτογενούς τομέα, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 236.000 θέσεις αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, ξεπερνώντας θεαματικά τις προβλέψεις των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για 160.000.

Η μείωση του ποσοστού της ανεργίας αποδόθηκε τόσο στην αύξηση της ζήτησης εργασίας, όσο και στο ότι υπήρξαν χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις τάξεις του ενεργού εργατικού δυναμικού.

Αν και υπήρξε αναπροσαρμογή των στοιχείων για την απασχόληση που είχαν δοθεί στην δημοσιότητα για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, που έδειξε ότι οι προσλήψεις ήταν λιγότερες από όσες είχαν αναφερθεί αρχικά, τα στοιχεία γι' αυτό τον μήνα μοιάζουν βάσιμα. Ο τομέας των κατασκευών προχώρησε στις περισσότερες προσλήψεις από τον Μάρτιο του 2007, ενώ αύξησε τις ώρες εργασίας για την πλειονότητα των απασχολουμένων.

Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης, που σύμφωνα με οικονομολόγους είναι απαραίτητος ώστε να μειωθεί σημαντικά η ανεργία, ήταν χαμηλότερος από τις περίπου 250.000 θέσεις σε μηνιαία βάση για μια μεγάλη περίοδο. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται πάντως να συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική της για τη δημιουργία ρευστότητας.