Reuters: Ρώσοι μπαίνουν στις κυπριακές τράπεζες

Να βοηθήσουν στη διάσωση του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο σκέφτονται οι Ρώσοι, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στο πρακτορείο επίσης πως ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται να αγοράσουν πλειοψηφικό ποσοστό στην Cyprus Popular Bank και να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην Τράπεζα Κύπρου –τις δυο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες.

Aξιωματούχοι ανέφεραν πως η Κύπρος έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεισφοράς στη διάσωση της μεγαλονήσου αν όμως αποπληρωθεί αμέσως μετά το ΔΝΤ.

"Είναι πιθανό να συμβεί", ανέφερε αξιωματούχος.

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Ρωσία τις επόμενες εβδομάδες, όπου θα συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να συζητήσει την πιθανή ρωσική βοήθεια, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει 5ετή επέκταση του υφιστάμενου ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016 καθώς και μια μείωση του ύψους 4,5% επιτοκίου. Όπως επισήμαναν οι αξιωματούχοι, η Κύπρος έχει ζητήσει μείωση του επιτοκίου κατά 1,5-2,0 μονάδες.

Σημειώνεται πάντως ότι η τρόικα θα ήθελε η Κύπρος να αυξήσει τον εταιρικό φόρο της και να εισάγει φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών καθώς και φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών για να διασφαλίσει ότι μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο διάσωσης το οποίο ζήτησε από την ευρωζώνη το περασμένο έτος.