Τίθενται σε εφαρμογή οι αυτόματες περικοπές στις ΗΠΑ

Η διαφωνία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών σχετικά με τον προϋπολογισμό οδηγεί τελικά τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αυτόματες περικοπές, οι οποίες τίθενται σήμερα σε εφαρμογή. Ήδη σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα θα δώσει εντολή στα υπουργεία και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αρχίσουν τις περικοπές, ενώ η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι οι αυτόματες περικοπές θα πλήξουν τους ανέργους και τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος με παιδιά.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, απέκλεισε το ενδεχόμενο της αύξησης της φορολογίας ως μέτρου για να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα της χώρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. “Οι συνομιλίες για τα εισοδήματα, κατά τη γνώμη μου, έχουν λήξει. Είναι ώρα να ασχοληθούμε με το πρόβλημα των δαπανών”, σχολίασε ο Μπένερ στις σύντομες δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι η Βουλή θα συνεχίσει τη διαβούλευση ενόψει μίας απόφασης την ερχόμενη εβδομάδα για την χρηματοδότηση της κυβέρνησης μετά την 27η Μαρτίου.

Σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι υπερασπίζονται τις φοροαπαλλαγές για τους πιο πλούσιους Αμερικανούς και τους επέρριψε την ευθύνη για την επιβολή των περικοπών, τις οποίες χαρακτήρισε "ανόητες", ενώ επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα θα τα βγάλει πέρα και "δεν είναι η Αποκάλυψη".

"Ελλείψει μίας απόφασης από πλευράς του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και των άλλων να θέσουν το συμφέρον των οικογενειών της μέσης τάξης υπεράνω των πολιτικών επιδιώξεων, οι περικοπές αυτές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται", ανακοίνωσε, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να επικρατήσει η "ελάχιστη συναίνεση της κοινής λογικής" στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.

Πάντως, η Γουολ Στριτ δε φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα από την εξέλιξη αυτή, καθώς τόσο ο Dow Jones, όσο και ο S&P 500 και ο NASDAQ, κινούνται σε θετικό έδαφος, με άνοδο άνω του 0,25%.