“Καμπανάκι” ΔΝΤ για την Κροατία

Επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συστήνει στην κροατική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την επίτευξη του στόχου της οικονομικής ανάπτυξης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Αντιπροσωπεία του ΔΝΤ επισκέφθηκε το Ζάγκρεμπ, από τις 20 μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, και ανακοίνωσε ότι, η απόφαση της κυβέρνησης για τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των κρατικών λειτουργών είναι "ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση".

"Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της διαφύλαξης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της υποστήριξης της ανάκαμψης της πιστωτικής ανάπτυξης" επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία το ΔΝΤ χαιρετίζει, επίσης, την πρόθεση του υπουργικού συμβουλίου να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό του 2013.

Επίσης, το ΔΝΤ υποστηρίζει το σχέδιο της κυβέρνησης για αύξηση της ποινής για πρόωρη συνταξιοδότηση και τον καθορισμό του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη για τους άνδρες και τις γυναίκες, καθώς και τον αυστηρότερο έλεγχο του συστήματος των συντάξεων αναπηρίας.

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να τεθούν σε ισχύ το δεύτερο εξάμηνο του 2013, τονίζει το ΔΝΤ, ενώ προειδοποιεί ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί από τα μέσα του 2012 και οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης είναι σημαντικοί. Το 2012, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά περίπου 2% και η ανεργία υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι, η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας το 2013 θα εξαρτηθεί κυρίως από την έγκαιρη υλοποίηση των μεγάλων δημόσιων επενδυτικών σχεδίων.

Η κροατική κυβέρνηση καλείται να κινηθεί γρήγορα για την υλοποίηση και εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τη σταθερή δημοσιονομική εξυγίανση, την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους και τη διατήρηση της πρόσβασης στις αγορές, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και το Εργατικό Δίκαιο και να άρει τα εμπόδια για τις επενδύσεις.