“Μήνυμα διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ιταλικές εκλογές”

Ως “μήνυμα διαμαρτυρίας” του ιταλικού λαού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ερμηνεύει το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εκτιμώντας πως τα μαθήματα που πρέπει να αντληθούν από την εκλογική αυτή διαδικασία είναι ότι “οι λαοί είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες” αλλά όχι να συναινέσουν σε “περικοπές για τις περικοπές” και σε μονομερείς περικοπές “με κάθε κόστος”.

“Οι θυσίες αυτές πρέπει να οδηγούν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής τους και ειδικά να δίνουν μια προοπτική για τα παιδιά τους”, ανέφερε ο Σουλτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχολιάζοντας πως οι Ιταλοί ψηφοφόροι έδειξαν πως δεν είναι ικανοποιημένοι από την πολιτική λιτότητας και υπενθυμίζοντας πως ό,τι συμβαίνει στην Ιταλία επηρεάζει όλη την Ευρώπη. “Σημειώνουμε ότι υπήρξε μια ευρεία ψήφος διαμαρτυρίας εναντίον της πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης”, πρόσθεσε.

Ο Σουλτς επεσήμανε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και η δημοσιονομική λιτότητα πρέπει να συνδυάζεται με την ανάπτυξη και τον αγώνα εναντίον της ανεργίας, ιδίως των νέων, καλώντας τις διάφορες ιταλικές πολιτικές δυνάμεις σε διάλογο με στόχο την εξεύρεση ενός συμβιβασμού για το σχηματισμό κυβέρνησης, διότι “η σταθερότητα είναι απαραίτητη”.

Οι πολιτικές λιτότητας δεν επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες αλλά από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Ιταλίας, δήλωσε ο Σουλτς, που όμως συμπλήρωσε ότι οι Ιταλοί ψηφοφόροι έδειξαν ότι εκλαμβάνουν διαφορετικά την πραγματικότητα κι επιρρίπτουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ευθύνη για τις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι. Ωστόσο, υπογράμμισε, η επιλογή των Ιταλών ψηφοφόρων πρέπει να γίνει σεβαστή. “Πρέπει να ακούσουμε το μήνυμα που στέλνει αυτή η ψηφοφορία”, σημείωσε.