“Μακριά από τη δημοσιονομική πολιτική οι κεντρικές τράπεζες”

Να επανέλθει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην παραδοσιακή νομισματική πολιτική και να απομακρυνθεί από την τρέχουσα πορείας της, που οδηγεί στη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής, ζήτησε ο Γιενς Βάιντμαν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε σημερινή του ομιλία.

Μιλώντας γενικά για τις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης χρέους της ζώνης του ευρώ, ο Βάιντμαν επανέλαβε τη θέση του ότι οι κεντρικές τράπεζες δε θα πρέπει να πιεστούν να αναλάβουν ένα ρόλο στη δημοσιονομική πολιτική.

"Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να επικεντρωθούν στην σταθερότητα των τιμών, πρέπει να παραμείνουν ανεξάρτητες, και δε θα πρέπει να αναμιχθούν πολύ στενά με την δημοσιονομική πολιτική", αναφέρει στο κείμενο της ομιλίας του που επρόκειτο να εκφωνήσει σε μια σχολή επιχειρήσεων.

Επεσήμανε μάλιστα την Τράπεζα της Ιαπωνίας ως κεντρική τράπεζα υπό πολιτική πίεση, αλλά προειδοποίησε επίσης ότι οι προσδοκίες των κεντρικών τραπεζών έχουν γίνει τόσο μεγάλες στη ζώνη του ευρώ, που αποτελεί πλέον πηγή ανησυχίας ο πληθωρισμός που διαβρώνει την αγοραστική δύναμη.

"Αν νοιαζόμαστε για τη σταθερότητα των τιμών και αν νοιαζόμαστε για την αγοραστική δύναμη, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε. Θα πρέπει να ανησυχούμε επειδή στην ευρωπαϊκή 'πίστα χορού' η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική κινούνται η μια προς την άλλη", τόνισε ο Βάιντμαν.