Πρόστιμα φωτιά από την Κομισιόν στις τράπεζες

Μπροστά σε πρόστιμα - φωτιά βρίσκονται τράπεζες και χρηματιστές που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τη χειραγώγηση του επιτοκίου Libor σύμφωνα με όσα γράφουν οι Financial Times. Υπάρχει μεγάλη πίεση από την Κομισιόν όσο προχωράει η έρευνα για το διατραπεζικό επιτόκιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει τη μέγιστη ποινή που ισοδυναμεί με το 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εταιρείας για κάθε καρτέλ στο οποίο βρίσκεται να συμμετέχει.

Για παράδειγμα μια τράπεζα που εμπλέκεται σε τρεις περιπτώσεις μπορεί να κληθεί να πληρώσει το 30% των συνολικών της εσόδων.

Σε ομιλία του την Παρασκευή στο Παρίσι, ο επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ θα τονίσει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τις υποθέσεις και να διασφαλίσει την επιβολή του ανταγωνισμού. Ο Joaquín Almunia στην ομιλία του θα απευθύνει προειδοποίηση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τους Financial Times τουλάχιστον έξι τράπεζες και χρηματιστηριακές είναι ύποπτες σύμφωνα με τα πορίσματα. Στις  ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη επιβάλει πρόστιμο σε τρεις τράπεζες συμπεριλαμβανομένων των Barclays και UBS.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι στην Ευρώπη Société Générale και Crédit Agricole είναι στο επίκεντρο. Όπως και οι: Deutsche Bank, HSBC, Rabobank.