Σε πίστωση χρόνου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει η Πορτογαλία

Περισσότερο χρόνο ελπίζει να πάρει από την Κομισιόν η Πορτογαλία για να εκπληρώσει τους καθορισμένους στόχους της σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βίτορ Γκασπάρ.

“Είναι λογικό να πιστεύουμε πως η Κομισιόν μπορεί, την κατάλληλη στιγμή, να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να παρατείνει για ένα χρόνο το χρόνο που έχει δοθεί στην Πορτογαλία για να διορθώσει το εκτεταμένο έλλειμμα του προϋπολογισμού”, είπε ο Γκασπάρ, μιλώντας σε μία κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο Γκάσπαρ είπε επίσης ότι η κυβέρνηση αναμένει πως η οικονομία της Πορτογαλίας θα συρρικνωθεί κατά 2% φέτος, με ρυθμό δηλαδή διπλάσιο από την προηγούμενη πρόβλεψή της. Το 2012 το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε κατά 3,2%.

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών απέδωσε την επί το δυσμενέστερο μεταβολή των κυβερνητικών προβλέψεων για την ανάπτυξη της οικονομίας φέτος στη χειρότερη του αναμενομένου πορεία της Πορτογαλίας το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένει ότι θα καταγραφεί ανάπτυξη το δεύτερο φετινό εξάμηνο και θα συνεχιστεί, αν και με βραδύ ρυθμό, το 2014.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως ίσως αποδειχτεί απαραίτητο να ληφθούν και νέα μέτρα, ύψους ίσου με το 0,5% του ΑΕΠ, μετά την επόμενη περιοδική εκτίμηση από την αποστολή της Τρόικας, που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα.