Κυπριακό “όχι” σε έλεγχο για ξέπλυμα από ιδιώτες

Κατηγορηματικά απέρριψε το ενδεχόμενο μίας διερεύνησης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Κύπρο από ιδιωτικές εταιρείες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, Στέφανος Στεφάνου, καταγγέλλοντας προσπάθειες εκβιασμού της Κύπρου από κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Η κυβέρνηση δεν αποδέχεται διαδικασίες διερεύνησης για το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από ιδιωτική εταιρεία. Αυτή τη θέση ξεκαθαρίσαμε με επιχειρήματα και δόθηκε γραπτώς προς το Eurogroup”, ξεκαθάρισε ο κ. Στεφάνου σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Stockwatch.

“Στην Ευρώπη και διεθνώς, για την πάταξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες από εντεταλμένες Επιτροπές και Οργανισμούς”, εξήγησε ο κ. Στεφάνου, και συνέχισε: “Τις προσπάθειες που καταβάλλουν συγκεκριμένοι κύκλοι στην ΕΕ να εκβιάσουν την Κύπρο για να αποδεχθεί καινοφανείς και επικίνδυνες διαδικασίες, τις καταδικάζουμε και τις απορρίπτουμε. Είναι, τουλάχιστον, οξύμωρο, κάποιοι Ευρωπαίοι να μη εμπιστεύονται Επιτροπές εντεταλμένες, όπως είναι η MoneyVal του Συμβουλίου της Ευρώπης και η οποία διενήργησε τέσσερεις ελέγχους στην Κύπρο από το 1998, και να εμπιστεύονται ιδιωτικές εταιρείες. Αυτή τους η στάση καταδεικνύει κακοπιστία, καταδεικνύει ότι υπάρχουν σκοπιμότητες και κακόβουλες προθέσεις σε βάρος της Κύπρου”.

“Σε όσους επιχειρούν να εκβιάσουν την Κύπρο, απλώς θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι, στη συζήτηση που έγινε στο προηγούμενο Eurogroup ήταν πολλοί αυτοί που έχουν επιχειρηματολογήσει για το γεγονός ότι η Κύπρος είναι συστημική χώρα”, διεμήνυσε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και ήσυχοι ότι οι καταθέσεις τους βρίσκονται σε ασφαλή χέρια.