Έως τα τέλη Μαρτίου το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου

Το "πακέτο" διάσωσης για την Κύπρο θα είναι λογικά έτοιμο έως τα τέλη Μαρτίου, φέρεται να δήλωσε ο Joerg Asmussen, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον τραπεζίτη, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο μόνος τρόπος να προχωρήσει μπροστά η Κύπρος είναι με την εξασφάλιση εξωτερικής οικονομικής βοήθειας. Χωρίς βοήθεια, η χώρα θα "κυλήσει προς τη στάση πληρωμών", είπε. Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση επιβολής ενός "haircut" στο κυπριακό χρέος, ο Asmussen απάντησε: "Εκτιμώ πως κανείς πρέπει να εξετάζει όλα τα μέτρα και να ζυγίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα".

Οι αντιδράσεις στο κυπριακό πρόγραμμα στήριξης πληθαίνουν στη Γερμανία,σύμφωνα με το Capital,gr,  με πολλά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της Angela Merkel αλλά και της αντιπολίτευσης να προειδοποιούν πως η όποια συμφωνία θα υπόκειται σε συγκεκριμένους όρους.

"Εκτιμώ ότι το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου θα είναι έτοιμο έως τα τέλη Μαρτίου", είπε ο Asmussen. "Σε περίπτωση που κάποιος ελπίζει πως η απόφαση θα αναβληθεί για μετά τις γενικές εκλογές (στη Γερμανία το φθινόπωρο): δεν είναι δυνατό να γίνει".

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική Handelsblatt, o Asmussen απέρριψε εξάλλου τις γαλλικές εκκλήσεις για εφαρμογή συναλλαγματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, εμμένοντας στην άποψή του πως "η διαμόρφωση των ισοτιμιών πρέπει να βασίζεται στην αγορα".

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande είπε πως η αξία του ευρώ δεν πρέπει να εξαρτάται από τη διάθεση των αγορών.

Οι ομάδες των χωρών G7 και G20 αποτελούν τις σωστές πλατφόρμες για να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τις ισοτιμίες, φέρεται να δήλωσε ο Asmussen.

"Ο πυρήνας" των προβλημάτων της Γαλλίας δεν εντοπίζεται στην ισοτιμία, είπε ο Κεντρικός Τραπεζίτης, προτρέποντας τους Γάλλους να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις τους για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.