Χριστόφιας: Το ελληνικό κούρεμα χρέους μας έριξε στην κρίση

Με σκληρά λόγια μίλησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, κάνοντας λόγο για επιχείρηση δυσφήμησης της Κύπρου και απουσία αλληλεγγύης από την πλευρά της Ευρώπης, ενώ σχολίασε ακόμα πως το κούρεμα του ελληνικού χρέους ήταν αυτό που έριξε την Κύπρο σε κρίση.

“Το κούρεμα του ελληνικού χρέους από εμάς τους ιδίους, στοίχισε στην Κύπρο 5 σχεδόν δις ευρώ, και έριξε, δυστυχώς, τη χώρα μας στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και αυτό το λέω χωρίς να σημαίνει ότι οι τραπεζίτες στο τόπο μας είναι άμοιροι ευθύνης”, ανέφερες χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόφιας.

Κατόπιν, σημείωσε ότι η Κύπρος προσέφυγε αναγκαστικά στο Μηχανισμό Στήριξης, διευκρινίζοντας ότι “δε ζητάμε χαριστικά βοήθεια, ζητάμε δάνειο, το οποίο θα αποπληρώσουμε ανταποκρινόμενοι στο έπακρο στις υποχρεώσεις μας”.

Κατήγγειλε ωστόσο πως “αντί της κατανόησης και της αλληλεγγύης, γίναμε θύματα διαβολής, αποδεδειγμένης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, δυσφήμησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με εργαλείο τις ρωσικές καταθέσεις στο νησί, οι οποίες κατόπιν ενδελεχών ερευνών από εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς, καταδεικνύεται ότι νόμιμα έχουν γίνει στην Κύπρο”, και συνέχισε: “Δυστυχώς, αυτή η εκστρατεία συνεχίζεται ακόμα, πράγμα που ζημιώνει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την Ευρωζώνη και την Ένωση γενικότερα και πρέπει να ομολογήσω ότι το γενικότερο αίσθημα ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στον κυπριακό λαό είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό κατατρεγμό».

Ο απερχόμενος πρόεδρος εξέφρασε τη θλίψη του για αυτήν την κατάσταση και δήλωσε πως “φεύγει πικραμένος”, ενώ σχολίασε πως η Κύπρος εφαρμόζει Μνημόνιο, χωρίς να έχει υπογράψει Μνημόνιο.