ΗΠΑ: Είκοσι χρόνια πολιτικής και οικονομίας σε ένα και μόνο γράφημα

Μπορεί ένα γράφημα με τρεις μόνο καμπύλες να περικλείει είκοσι ολόκληρα χρόνια πολιτικής και οικονομίας στις ΗΠΑ; Κι όμως, μπορεί. Πρόκειται για “το πιο σημαντικό γράφημα στην αμερικανική πολιτική”, όπως το περιγράφει το περιοδικό Time.

Το γράφημα αυτό περιλαμβάνει τρεις καμπύλες και την πορεία τους από το 1992 μέχρι σήμερα. Οι δύο από αυτές κινούνται σταθερά ανοδικά, ενώ η τρίτη δείχνει να παραμένει σταθερή από το 2000 και έπειτα.

Οι δύο καμπύλες που κινούνται ανοδικά είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα στις ΗΠΑ και η παραγωγικότητα. Η καμπύλη που δεν κινείται πια ανοδικά είναι αυτή που αναπαριστά τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Με άλλα λόγια, Παρά το γεγονός ότι η παραγωγικότητα και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξάνονται αλματωδώς, τα εισοδήματα των νοικοκυριών παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Το γράφημα αυτό εξηγεί γιατί η λεγόμενη “μεσαία τάξη” στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια πιέζεται τόσο οικονομικά. “Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι εξαιτίας του αυξανόμενου διεθνώς ανταγωνισμού, που είναι η καθοριστική οικονομική πρόκληση της εποχής μας”, δηλώνει στο περιοδικό Time ο επικεφαλής του think tank των Δημοκρατικών New Democrat Network, και συνεχίζει: “Η πραγματική εμπειρία της αμερικανικής οικονομίας δείχνει ότι έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό ανάμεσα στο ανώτερο ένα τρίτο και όλους τους υπολοίπους”.