The Economist: Φως στο τούνελ για την Ελλάδα

Ένα άρθρο που αναφέρεται στην αισιοδοξία που φαίνεται να επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα φιλοξενεί το περιοδικό The Economist.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην πρόσφατη άνοδο που σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ σε υψηλά διετίας, καθώς και στην πρόβλεψη του Γιάννη Στουρνάρα ότι από τον Οκτώβριο θα αρχίσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ακόμα η αύξηση των κρατήσεων από τουρίστες στα νησιά του Αιγαίου, η αισιοδοξία των αγορών για την Ελλάδα, η άνοδος του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου και η επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται και η σταθεροποίηση της κυβέρνησης, όπως αυτή διαφαίνεται μέσα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με το “άνευ προηγουμένου”, όπως χαρακτηρίζεται, ποσοστό αποδοχής του Αντώνη Σαμαρά στο 46%, σε σχέση με το 28% του Αλέξη Τσίπρα, του οποίου τις επισκέψεις σε Γερμανία και ΗΠΑ παρουσιάζονται ως αποτυχημένες.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρνητικοί παράγοντες που προκαλούν ανησυχία. Αυτοί είναι, κυρίως, η αποτυχία της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή και οι κοινωνικές αναταραχές εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται.

“Αυτές οι κοινωνικές εντάσεις είναι μάλλον απίθανο να εξαφανιστούν ακόμα και αν το οικονομικό κλίμα συνεχίζει να βελτιώνεται”, σχολιάζει το άρθρο.