Ντράγκι: Η άνοδος του ευρώ δείχνει εμπιστοσύνη, αλλά δεν εφησυχάζουμε

Με θετικό μάτι βλέπει την ενίσχυση του ευρώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, όπως διαφαίνεται από όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά τη μηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

“Η ενίσχυση του ευρώ είναι θετική, δείχνει ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη”, υποστήριξε ο Ντράγκι, που ωστόσο ξεκαθάρισε πως θα πρέπει η συναλλακτική αξία του ευρώ να αντανακλά την πραγματικότητα. “Για την ώρα, το ευρώ βρίσκεται μακροπρόθεσμα κοντά στον μέσο όρο του”, σημείωσε. Αναγνώρισε ακόμα ότι η περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2012 έδειξαν οριακή συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, και αναμένεται και στις αρχές του 2013 η οικονομική δραστηριότητα να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, πριν ανακάμψει αργότερα μέσα στο έτος. Η συρρίκνωση αυτή αποδίδεται στη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και τη μειωμένη ζήτηση όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και διεθνώς.

Θετικά είναι πάντως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος σύμφωνα με τον Ντράγκι αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 2% τους επόμενους μήνες, ενώ και μακροπρόθεσμα φαίνεται πως θα είναι εντός του στόχου, και άρα “η νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη προς το παρόν”, όπως σχολίασε.

Θετική ήταν και η αναφορά του στην πρόωρη πληρωμή από πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες χρημάτων που προήλθαν από δάνεια της ΕΚΤ στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης (long-term refinancing operations – LTRO). Η εξέλιξη αυτή, εξήγησε, αντανακλά τη βελτίωση στην εμπιστοσύνη των αγορών.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ακόμα πως είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών και χαρακτήρισε τον μελλοντικό εποπτικό μηχανισμό των ευρωπαϊκών τραπεζών, του οποίου την ευθύνη θα έχει η ίδια η ΕΚΤ, σαν “θεμέλιο λίθο” προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όσο για την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, ο Ντράγκι τόνισε ότι επρόκειτο για ομόφωνη απόφαση, ενώ διαβεβαίωσε πως οι δράσεις της Τράπεζας τελικά θα βρουν το δρόμο προς την πραγματική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Μάριο Ντράγκι το ευρώ "κατέρρευσε", με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να πέφτει μέσα σε λίγη ώρα από το 1,3565 στο 1,3456.