Ολάντ: Κάποιοι βιάστηκαν να ξεγράψουν την Ελλάδα από το ευρώ

Ιδιαίτερη έμφαση στη νομισματική πολιτική έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνοντας και μία μικρή αναφορά στην Ελλάδα.

“Η Ευρωζώνη θα έπρεπε να έχει συναλλαγματική πολιτική”, τόνισε ο Ολάντ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να αφήσουν το ευρώ να ακολουθεί τις “ορέξεις” των αγορών. “Χωρίς συναλλαγματική πολιτική, η αξία του ευρώ δε θα ανταποκρίνεται στην πραγματική οικονομία”, σημείωσε.

Η “εκτίναξη” του ευρώ σε ιστορικά υψηλά έναντι του δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες έχει προκαλέσει ανησυχία στη Γαλλία, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις εξαγωγές της χώρας, η οικονομία της οποίας βρίσκεται ήδη σε ανησυχητική κατάσταση.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της Ευρωζώνης, ο Ολάντ επεσήμανε πως “κρατήσαμε την Ελλάδα, που κάποιοι βιάστηκαν να ξεγράψουν, στην Ευρωζώνη”.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η οποιαδήποτε συμφωνία για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε θα πρέπει να αποδυναμώνει την οικονομία, αλλά να ενισχύει την ανάπτυξη, ενώ χαρακτήρισε “ευρωπαϊκή προτεραιότητα” την αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων.

Ο Ολάντ ζήτησε ακόμα μία κοινή αμυντική πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Οι αλλαγές στον κόσμο οδηγούν την Ευρώπη σε μία κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική, και την εναρμόνιση των φωνών μας διεθνών”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ απηύθυνε ενωτικό μήνυμα, σχολιάζοντας: “Η Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από κράτη που κυνηγούν αυτά που θέλει το καθένα”.