S&P: Σε τροχιά ανόδου η ευρωπαϊκή περιφέρεια, πλην της Ελλάδας

Πρωτογενή πλεονάσματα προβλέπει το 2013 σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's για την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όχι όμως και για την Ελλάδα.

“Οι περιφερειακές ευρωπαϊκές οικονομίες προσαρμόζονται με ταχύτητα”, παρατηρεί ο αναλυτής του οίκου, Φρανκ Γκιλ, προσθέτοντας: “Με αξιοσημείωτη εξαίρεση την Ελλάδα, οι εξαγωγές επιταχύνουν αυτήν την προσαρμογή, ενώ το κόστος εργασίας πέφτει σε πιο ανταγωνιστικά επίπεδα”.

Πράγματι, όπως επισημαίνει στην έκθεσή του ο οίκος, από το 2008 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,6% στην Ιρλανδία, κατά 4,4% στην Ισπανία και κατά 4,6% στην Πορτογαλία, ενώ στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 1,3%, καθώς το πρωτογενές έλλειμμα στη χώρα δε μειώθηκε μέσω της αύξησης των εξαγωγών, αλλά της μείωσης της εσωτερικής ζήτησης και των εισαγωγών. Έτσι, ενώ στην Ελλάδα το πρωτογενές έλλειμμα προβλέπεται ότι θα παραμείνει και το 2013, για τις προαναφερθείσες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας εκτιμάται ότι το τρέχον έτος θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι αναλυτές του Standard & Poor's πάντως προειδοποιούν πως τα στοιχεία αυτά δε σημαίνουν πως δεν θα πρέπει οι χώρες της Ευρωζώνης να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς υπάρχουν ακόμα δυσκολίες, η σημαντικότερη από τις οποίες, σύμφωνα με την έκθεση του οίκου, είναι η ανεργία, που χαρακτηρίζεται “απειλή για τη συνοχή της Ευρώπης”.