Χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας στις τράπεζες

Περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας έφερε στο εργατικό δυναμικό των μεγαλύτερων τραπεζών η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, προκειμένου να μειωθεί το κόστος και να αυξηθούν τα έσοδα. Ενδεικτική του ύψους των περικοπών των θέσεων εργασίας στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα, είναι η σημερινή ανακοίνωση της Nomura για ευρείες περικοπές στο ευρωπαϊκό τμήμα της τραπεζικής επενδυτικής, οι οποίες μπορεί να φτάσουν έως και το 30% των θέσεων εργασίας.

Αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος, σύμφωνα με ανακοίνωση νωρίτερα αυτό το μήνα, για τη μείωση του κόστους κατά 1 δισ. δολάρια, κυρίως σε μετοχές της και σε μονάδες της τραπεζικής επενδυτικής της, σε δραστηριότητές της στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι η βρετανική τράπεζα HSBC, μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, ανακοίνωσε το καλοκαίρι πως πρόκειται να καταργήσει περίπου 30.000 θέσεις εργασίας, το 10% του συνόλου ως το 2013 στο πλαίσιο των προσπαθειών της να μειώσει τα έξοδά της και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Επίσης, ο τραπεζικός όμιλος Allied Irish Banks (ΑΙΒ), ο οποίος τελεί πλέον υπό κρατικό έλεγχο, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κλείσει έναν αριθμό υποκαταστημάτων στο πλαίσιο της μείωσης των θέσεων εργασίας και της περιστολής του μισθολογικού κόστους και των γενικότερων δαπανών του με στόχο την επάνοδο του στην κερδοφορία το 2014.