Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ θέλει η Μέρκελ

Την έντονη επιθυμία της για τη σύναψη μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ εξέφρασε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, που επισκέφθηκε το Βερολίνο.

Είναι γνωστό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είναι από τους πλέον φανατικούς υποστηρικτές μίας τέτοιας συμφωνίας, η οποία θα ενίσχυε σημαντικά τις γερμανικές εξαγωγές, ενώ εκτιμά ότι θα είχε ευεργετικές συνέπειες και στο παγκόσμιο εμπόριο.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είδε θετικά σημάδια προς την κατεύθυνση της επίτευξης μίας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, ξεκαθάρισε όμως ότι θα ήθελε να δει μεγαλύτερο πρόοδο. Εξέφρασε, εξάλλου, την ευγνωμοσύνη της προς τον Μπαράκ Ομπάμα, που “έθεσε από μόνος του το θέμα στην ατζέντα”, όπως ανέφερε.

Αύριο Σάββατο θα συναντηθούν στο Μόναχο εκπρόσωποι γερμανικών επιχειρήσεων με γερουσιαστές των ΗΠΑ, ώστε να συζητήσουν σχετικά με μία ενδεχόμενη συμφωνία, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ούλριχ Γκρίλο, να απευθύνει έκκληση για επίσπευση της διαδικασίας.