“Δεν έχει αλλάξει η στάση της Γερμανίας σχετικά με την Κύπρο”

“Πολύ παραπλανητικό” χαρακτήρισε το σημερινό αποκλειστικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έχει πειστεί να συναινέσει στην παροχή βοήθειας προς την Κύπρο, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ζάιμπερτ ξεκαθάρισε ότι η θέση της Γερμανίας δεν έχει διαφοροποιηθεί από το τελευταίο Eurogroup, διευκρινίζοντας ότι η Ευρωζώνη δεν έχει ακόμα λάβει καμία απόφαση σχετικά με το αίτημα της Κύπρου.

“Δεν υπάρχει νέα θέση σχετικώς με την Κύπρο. Η Γερμανία, όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι της, δεν έχει λάβει απόφαση σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας προς την Κύπρο, ούτε υπό την θετική ούτε υπό την αρνητική έννοια”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, σημειώνοντας ότι η βοήθεια είναι δικαιολογημένη μόνο εφ' όσον μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ολόκληρη η Ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κοτχάους, δήλωσε ότι το ζήτημα της Κύπρου θα τεθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup τον Μάρτιο. Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία να εγκρίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη χορηγήσει στην Κύπρο, σχολίασε ότι “οποιαδήποτε συμβολή από χώρα έκτος Ευρωζώνης που διατηρεί συμφέροντα στην Κύπρο είναι ευπρόσδεκτη”.