Ισπανία: Νέο πακέτο αναπτυξιακών μέτρων ετοιμάζει ο Ραχόι

Ένα πακέτο μέτρων, μεταξύ των οποίων και φοροαπαλλαγές για νέους επιχειρηματίες, αναμένεται να ανακοινώσει στις 20 Φεβρουαρίου ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, σε μία προσπάθεια να τονώσει την ισπανική οικονομία.

"Πρόκειται για σχέδιο επίμέρους πολιτικών, εστιασμένων σε συγκεκριμένους τομείς", δήλωσε εκπρόσωπος του Ραχόι. Απέφυγε ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, διαβεβαιώνοντας ότι δε θα επηρεάσει τους κυβερνητικούς στόχους σε ό,τι αφορά την μείωση του ελλείμματος.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα σε μικρές εξαγωγικές εταιρείες, εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, και δημιουργία πιστώσεων για επιχειρήσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης.

Η υπουργός Εργασίας, Φατίμα Μπάνιεθ, είπε ότι μικροί σε ηλικία επιχειρηματίες, γυναίκες κάτω των 35 και άνδρες κάτω των 30 που θέλουν να δημιουργήσουν μια επιχείρηση θα καταβάλλουν μειωμένες εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία: αντί των 250 ευρώ το μήνα ανά εργαζόμενο, μόνο 50.

Ο Ραχόι είχε δεσμευθεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά η ύφεση που ταλανίζει την οικονομία της Ισπανίας βάθυνε και τουλάχιστον ένα 25% του εργατικού δυναμικού πλήττεται από την ανεργία.