Reuters: Βέβαια η αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους

Σίγουρη θεωρεί την αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους ο οικονομολόγος Φίλιξ Σάλμον, με άρθρο του που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, στο οποίο εκτιμά ότι η περίπτωση της Κύπρου θα είναι πολύ πιο δύσκολη από αυτήν της Ελλάδας.

Ο Σάλμον εξηγεί ότι σε μία χώρα όπως η Κύπρος, όπου ο τραπεζικός τομέας είναι πολλές φορές μεγαλύτερος από το κρατικό ΑΕΠ, υπάρχει πολύ μικρή διαφορά ανάμεσα στη διάσωση των τραπεζών και τη διάσωση της χώρας.

Εκτιμά μάλιστα ότι ενώ στην Ελλάδα το χρέος υπόκειτο σε ελληνικούς νόμους, και η χώρα είχε την “πολυτέλεια”, με μία τροποποίηση του νόμου, να εξαναγκάσει τους περισσότερους πιστωτές της σε συμφωνία, το χρέος της Κύπρου υπόκειται σε διεθνείς νόμους, και άρα η αναδιάρθρωσή του θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Άλλος ένας λόγος που η αναδιάρθρωση κυπριακού χρέους είναι ιδιαίτερα δύσκολη είναι το γεγονός ότι στην υποψία και μόνο μίας τέτοιας εξέλιξης, όλοι θα σπεύσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις κυπριακές τράπεζες, επιδεινώνοντας το πρόβλημα ρευστότητας που ήδη υπάρχει.

“Είναι εύκολο να πει κανείς ότι η Κύπρος είναι υπερβολικά μικρή για να ανησυχεί, αλλά παραμένει ένα σημαντικό κράτος. Και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ένα λάθος βήμα στην Κύπρο, αυτό θα ήταν πολύ κακός οιωνός για παρόμοια προβλήματα σε μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης στο μέλλον”, τονίζει ο Σάλμον, κλείνοντας το άρθρο του.