Ντράγκι: Απείρως πιο ευνοϊκή η κατάσταση το 2013

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, από το βήμα του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως το 2012 θα μείνει στη μνήμη σαν “το έτος της ανάκαμψης του ευρώ”, εκτιμώντας ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά τα μέτρα που δρομολόγησε η ΕΚΤ, όπως η μείωση των επιτοκίων, οι μαζικές πιστώσεις προς τις τράπεζες, ή το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

“Συνολικά, η κατάσταση είναι απείρως πιο ευνοϊκή απ' εκείνη που ήταν το προηγούμενο έτος”, σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, προσδιορίζοντας την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη κατά το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς και σχολιάζοντας ότι “μπορούμε να συνεχίσουμε να παρατηρούμε θετικές εξελίξεις όσο οι κυβερνήσεις διατηρούν την πορεία αυτή, τόσο ως προς τη μείωση των ελλειμμάτων, όσο κυρίως στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών”.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε εκ νέου του απολογισμού της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας τις οικονομικές της επιδόσεις στον τομέα της παραγωγικότητας και του πληθωρισμού, που την κατατάσσουν, όπως ανέφερε, μέσα στις πιο παραγωγικές οικονομίες του πλανήτη. “Τείνουμε να λησμονούμε τη δύναμη της οικονομίας της ευρωζώνης”, παρατήρησε.