Μόντι εναντίον Financial Times

Άμεση ήταν η αντίδραση του απερχόμενου Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στους Financial Times, στο οποίο ο αρθρογράφος Βόλφγκανγκ Μίνχαου υποστήριζε ότι δεν είναι κατάλληλος ηγέτης για την Ιταλία και τον κατηγορούσε ότι στην πραγματικότητα απέτυχε να περάσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, και το μόνο που έκανε ήταν να αυξήσει τους φόρους.

Απαντώντας στο άρθρο αυτό, ο Μάριο Μόντι επισημαίνει ότι ο αρθρογράφος παρέβλεψε όσα πέτυχε η κυβέρνησή του σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. “Τον Νοέμβριο του 2011 η Ιταλία κινδύνευε να μείνει εκτός αγορών”, υπενθυμίζει, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις φόρων ήταν η μοναδική λύση, και μάλιστα μία λύση που σε μεγάλο βαθμό είχε αποφασίσει, αλλά δεν είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Μόντι υπογραμμίζει ακόμα ότι οι μεταρρυθμίσεις που έφερε η κυβέρνησή του για να μειωθούν οι τιμές και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας ήταν “άνευ προηγουμένου για ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα και δεδομένης της έλλειψης πραγματικής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο”.

Οι Financial Times, από την πλευρά τους, διαχώρισαν τη θέση τους από τις απόψεις του Μίνχαου, δημοσιεύοντας σήμερα ένα άρθρο για τις ιταλικές εκλογές, στο οποίο αναγνωρίζεται στους Μόντι και Μπερσάνι ότι έχουν την “προσωπική αξιοπιστία” για να κυβερνήσουν την Ιταλία, αλλά θα πρέπει να δώσουν ένα πιο σαφές στίγμα για το πώς σκοπεύουν να κυβερνήσουν

Στο ίδιο άρθρο, οι Financial Times επιτίθενται στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, χαρακτηρίζοντάς τον “αναξιόπιστο” και περιγράφοντάς τον σαν “έναν πλουτοκράτη που σχεδιάζει την επιστροφή του, αφού έφερε τη χώρα του στο χείλος της δημοσιονομικής καταστροφής”. “Στα εννέα χρόνια του στην εξουσία, ο κ. Μπερλουσκόνι, ο γελαστός καβαλάρης, υποσχέθηκε πολλά αλλά δεν προσέφερε τίποτα. Οι Ιταλοί δεν πρέπει να ξεγελαστούν πάλι”, σχολιάζει ακόμα η οικονομική εφημερίδα.