Τόμσεν: Δυσκολότερο πρόβλημα η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα

Στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής επικέντρωσε την προσοχή του το στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Ο Τόμσεν παρατήρησε ότι μπορεί να έχουν επιτευχθεί πολλά στην Ελλάδα, αναφέροντας συγκεκριμένα τη βελτίωση των δημοσιονομικών και την ασφάλεια των καταθέσεων, όμως η φοροδιαφυγή παραμένει το κυριότερο και δυσκολότερο πρόβλημα στην ελληνική περίπτωση.

"Η Ελλάδα δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα της είσπραξης φόρων", τόνισε ο Τόμσεν, χαρακτηρίζοντας τη φοροδιαφυγή σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που "έφερε έναν νέο γύρο περικοπών μισθών και συντάξεων".

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν μπορεί το ΔΝΤ να εγγυηθεί ότι δε θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή το "τοπίο" στον τομέα της φορολόγησης παραμένει θολό.

Καλύτερα αποτελέσματα όμως περιμένει ο Πολ Τόμσεν όχι μόνο από το μέτωπο της φοροδιαφυγής, αλλά και από αυτό των αποκρατικοποιήσεων, ενώ αναφερόμενος στην "ψαλίδα" ανάμεσα στους μισθούς και την παραγωγικότητα, παρατήρησε ότι το κλείσιμό της δεν οφείλεται στην αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά στη δραστική μείωση των μισθών, και έτσι εξηγεί το γεγονός ότι δεν έχει ενισχυθεί η ελληνική παραγωγικότητα.