Reuters: Αρνητικές εκτιμήσεις οικονομολόγων για το 2013

Δύσκολο θα είναι το 2013 για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 46 οικονομολόγων στους οποίους απευθύνθηκε το πρακτορείο Reuters για τις προβλέψεις τους σχετικά με τις πληγείσες από την κρίση οικονομίες της Ευρώπης.

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία κι η Ισπανία πρόκειται να βγουν από την ύφεση το 2014, όμως ο αναπτυξιακός ρυθμός θα είναι τόσο βραδύς που δεν θα αρκέσει για να αντιστραφούν οι τεράστιες κάμψεις στην παραγωγικότητα, καταγεγραμμένες αφότου το 2010 η κρίση χρέους άρχισε να πλήττει την Ευρωζώνη.

Ειδικά για την Ελλάδα, Το 2013 εκτιμάται ότι θα είναι ένα ακόμα έτος ύφεσης, σε ποσοστό ανώτερο του προβλεφθέντος κατά τη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου, αν και μερίδα οικονομολόγων διαβλέπει καλύτερη αντιμετώπιση φέτος του δημοσίου ελλείμματος της Ελλάδας.

Φέτος διαμορφώνεται η εκτίμηση ότι ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 4,3% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης για 3% ύφεση που είχε γίνει τον Οκτώβριο.

Για το ποσοστό της ανεργίας, μερίδα οικονομολόγων διαβλέπει ότι η χρονιά θα κλείσει με άνοδο αυτού στο 26,5% του εργατικού δυναμικού.

Πάντως, από τη δημοσκόπηση απορρέει η αίσθηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα αρχίζει να χαλαρώνει, έστω κι αν η ανάκαμψη απέχει σαφώς.

Όσο για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2014, πιθανώς δεν θα είναι ανώτερος του 0,2%, προβλέπουν οι 46 οικονομολόγοι.

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, το ισπανικό έλλειμμα υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί στο 6,1% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013, αντί ενός 6% που ήταν ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2012, ενώ η επιδείνωση της ανεργίας είναι σημαντική, την ώρα που το ένα τέταρτο του ενεργού δυναμικού είναι πλέον ανενεργό. Για την ακρίβεια, 26,5% του εργατικού δυναμικού αναμένεται να είναι εκτός της αγοράς εργασίας φέτος τον Δεκέμβριο, από 25,8% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις και για την Πορτογαλία, καθώς φέτος δεν θα εξυπηρετηθεί ο στόχος το δημόσιο έλλειμμα να πέσει στο 4,5% του πορτογαλικού ΑΕΠ. Τελικά το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ της Πορτογαλίας.

Αντίθετα, “φωτεινή εξαίρεση” αποτελεί η ιρλανδική οικονομία, καθώς υπάρχει πρόβλεψη για ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας με ρυθμό 1,2% για όλο το 2013.