WSJ: Επιπλοκές στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Μια από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις στις οποίες προχώρησε το 2012 η Ευρωζώνη για την αναχαίτιση της χρηματοοικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει, το σχέδιο που επιτρέπει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) να ενισχύει άμεσα την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σε χώρες με προβλήματα δημόσιου χρέους, θα μπορούσε να υπονομευθεί από τεχνικές επιπλοκές αλλά και τους εκ των υστέρων ενδοιασμούς των κυβερνήσεων, όπως υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αναφέρει πως ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, εξήγησε πως η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εξαντλούσε τις δανειοδοτικές δυνατότητες του ταχύτερα από ό,τι η χορήγηση δανείων προς κυβερνήσεις, κάτι το οποίο είναι ο συνήθης ρόλος του Ταμείου.

Για παράδειγμα, η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση με 60 δισ. ευρώ μίας τράπεζας από τον ΕΜΣ θα ήταν ανάλογη με την δανειοδότηση μίας κυβέρνησης με 180 δισ. ευρώ, ενώ αν η κυβέρνηση αναλάβει μέρος της ευθύνης το ποσό θα μειωνόταν σε 90 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Οι πιο ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως η Γερμανία, εμμένουν στη θέση πως οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέχουν οικονομική ενίσχυση προς τις τράπεζες αλλά και να εγγυώνται τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Πάντως, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν περαιτέρω για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου.