Η κρίση κρατά τους τριαντάρηδες στο πατρικό τους

Όσο χειρότερη είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας, τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά νέων ανθρώπων που προτιμούν τη σιγουριά του πατρικού τους σπιτιού, παρά το ρίσκο της απόκτησης δικού τους σπιτιού, όπως καταδεικνύει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο στοιχεία της Eurostat.

Στην έρευνα αυτή φαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά νέων ηλικίας 25-34 ετών που το 2011 ζούσαν με τους γονείς τους καταγράφονται κατά κύριο λόγο σε χώρες με προβληματικές οικονομίες (56,4% στη Σλοβακία, 55,7% στη Βουλγαρία, 51,9% στη Μάλτα και 50,7% στην Ελλάδα), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στις σκανδιναβικές χώρες (1,9% στη Δανία, 4,1% στη Σουηδία και τη Φινλανδία).

Μεγάλα είναι άλλωστε τα ποσοστά σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, φτάνοντας το 46,3% στην Πορτογαλία, το 44,7% στην Ιταλία και το 37,8% στην Ισπανία, ενώ αντίθετα πολύ χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν χώρες όπως η Γερμανία (14,7%) και η Γαλλία (11,6%).

Η έρευνα αυτή δείχνει ακόμα ότι τα ποσοστά αυτά είναι μεγαλύτερα σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό Καθολικών, αλλά και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου οι συνθήκες εργασίας για τους νέους εργαζομένους είναι δύσκολες.