Τέλος στα σχέδια για νόμισμα του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων

Μετά από πολύμηνες συζητήσεις, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να κόψει ένα πλατινένιο νόμισμα αξίας $1 τρις, καθώς ένα τέτοιο σχέδιο κρίθηκε ακατάλληλο για την αντιμετώπιση του Δημόσιου χρέους.

Η πρόταση για την κοπή του νομίσματος είχε εμφανιστεί το καλοκαίρι του 2011 και οι υποστηρικτές της ισχυρίζονταν ότι θα μπορούσαν να το καταθέσουν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και να το χρησιμοποιούν ως μέσο πληρωμής των δημόσιων δαπανών.

Μάλιστα , μια on-line ψηφοφορία υπέρ της κοπής του πλατινένιου νομίσματος στον ιστότοπο Whitehouse.gov, συγκέντρωσε πάνω από 7.000 υπογραφές.

Σύμφωνα με αναλυτές , η πρόταση των Δημοκρατικών ήταν νομικά αμφισβητούμενη,αν και η νομοθεσία των ΗΠΑ επιτρέπει στο Υπουργείο Οικονομικών να παράγει πλατινένια νομίσματα οποιασδήποτε αξίας. Επιπλέον, θα έκανε ακόμα χειρότερη την επερχόμενη μάχη αναφορικά με τις περικοπές στις δαπάνες, θα εμβάθυνε περαιτέρω την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πολιτικών κομμάτων και ,τέλος, κινδύνευε να γίνει το πρώτο βήμα προς τον γλιστερό κατήφορο της "ομαλοποίησης του χρέους".

Προς το τέλος του Φεβρουαρίου το χρέος των ΗΠΑ θα ανέλθει στο επιτρεπόμενο όριο των $16,4 τρις.