Ντράγκι: Ομόφωνη η απόφαση για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για την πορεία της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι μολονότι η οικονομική αδυναμία θα συνεχιστεί το 2013, η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει να ανακάμπτει μέσα στο έτος.

Αν και σημείωσε ότι το 2013 η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα παραμείνουν χαμηλά στην Ευρωζώνη, υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται στην αγορά ευρεία σταθεροποίηση των συνθηκών, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ, που παρέχει έναν δείκτη ρίσκου, συνεχίζει να συρρικνώνεται.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, τον τοποθέτησε στο 2,2% για τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ εκτίμησε ότι θα πέσει κάτω από το 2% μέσα στο 2013.

Ερωτηθείς για τη σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιό της στο 0,75%, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ομόφωνη απόφαση.

Όσο για το αν η Ευρωζώνη έχει αποφύγει τα χειρότερα, επεσήμανε ότι θα πρέπει να δει συγκεκριμένα σημάδια βελτίωσης της οικονομίας για να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο και υπογράμμισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες των κυβερνήσεων.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, τόνισε ότι η ΕΚΤ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα της έλλειψης πόρων και κεφαλαίων και απομένει η αντιμετώπιση της συστηματικής απομόχλευσής τους. Αναγνώρισε ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε σημαντικά βήματα βελτίωσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Ερωτηθείς για το πρόβλημα της ανεργίας στην Ευρωζώνη, απάντησε ότι δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ η αντιμετώπιση της ανεργίας, αν και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη σταθεροποίηση των τιμών, που αποτελεί αντικείμενο της Τράπεζας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι “αν και θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει συμβεί στην Ευρωζώνη, δεν θα πρέπει να επαναπαυθούμε, πρέπει να επιμείνουμε”.