“Σημείο καμπής το 2013 για την ανεργία στην Ελλάδα”

Έτος καμπής μπορεί να γίνει για την ανεργία στην Ελλάδα το 2013, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος Απασχόλησης, Λάζλο Άντορ,  με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης της Κομισιόν για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη το 2012

Αναφερόμενος στην άνοδο της ανεργίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους νέους, ο Άντορ παραδέχτηκε ότι ο δείκτης ανεργίας στη χώρα είναι πολύ χειρότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσθέτοντας ότι το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η δυναμική της ανεργίας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι “δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα, στην οποία παρατηρείται συνεχής αύξηση της ανεργίας”.

Παρατήρησε ακόμα ότι λόγω της ανεργίας, η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και γι' αυτό τον λόγο θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, ενώ σχολίασε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα σχετικά με την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, τα οποία, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για την τόνωση των επενδύσεων και τη βελτίωση της χρήσης των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, θα μπορούσαν να μετατρέψουν το 2013 σε “σημείο καμπής” για την Ελλάδα.

Όσον αφορά την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Άντορ παραδέχτηκε ότι το 2012 ήταν ακόμα μια κακή χρονιά για την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι “μετά από πέντε χρόνια οικονομικής κρίσης, η ύφεση επέστρεψε, η ανεργία έφτασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα και η κοινωνική κατάσταση επιδεινώνεται”.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, το εισόδημα των νοικοκυριών στην ΕΕ συρρικνώθηκε, ενώ οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αυξάνονται συνεχώς. Η έκθεση παρατηρεί ότι από τον κίνδυνο της φτώχειας απειλούνται περισσότερο ορισμένες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι νέοι, οι άνεργες γυναίκες και οι μονογονεϊκές οικογένειες.