Ρουμανία: Στο 5,25% το βασικό επιτόκιο

Αμετάβλητο, στο 5,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο το Συμβούλιο Διευθυντών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας (BNR).

Το Συμβούλιο Διευθυντών, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται σε σχετική ανακοίνωσή του, θα συνεχίσει να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις "εξελίξεις στο εσωτερικό και το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, ούτως ώστε με τις κατάλληλες προσαρμογές και την αξιοποίηση των 'εργαλείων' που έχει στη διάθεσή του, να διασφαλίσει τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών και την οικονομική σταθερότητα".

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως η ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων στους μακροοικονομικούς δείκτες αποκαλύπτει μια ''αναστάτωση'' στην ανοδική τάση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού, καθώς και μια αργή ανάκαμψη της ρουμανικής οικονομίας, εν μέσω της ύφεσης στην ευρωζώνη.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού υποχώρησε στο 4,56% το Νοέμβριο του 2012 σε σύγκριση με το υψηλό 5,33% που καταγράφηκε το Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σταδιακή αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων σε ορισμένους παράγοντες όσον αφορά την προσφορά, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η BNR αναφέρει, επίσης, ότι "η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής παρέμεινε συνεπής ως προς το στόχο της εδραίωσης των προσδοκιών όσον αφορά τον πληθωρισμό και την επίτευξη του στόχου της διατήρησης του πληθωρισμού γύρω από τον στόχο μεσοπρόθεσμα".

"Αυτές οι αποφάσεις αποσκοπούν στην επανάληψη και την ενίσχυση της διαδικασίας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, του οποίου η προοπτική παραμένει σε κίνδυνο και αβεβαιότητα σε σχέση με τις εσωτερικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της επιμονής των δομικών και διαρθρωτικών αδυναμιών της ρουμανικής οικονομίας" προστίθεται, μεταξύ άλλων, στην ίδια ανακοίνωση.