Reuters: Δεν προβλέπεται μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ σύντομα

Αμετάβλητο πιστεύουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι ότι θα διατηρήσει το δανειστικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το πρακτορείο Reuters, αν και εμφανίζονται διχασμένοι για το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου μέσα στις επόμενες ενενήντα μέρες.

Οι διαφωνίες στο εσωτερικό του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ διχάζουν και τους ειδικούς. Οι 38 από τους 73 ερωτηθέντες (λίγο περισσότεροι από τους μισούς) εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει το επιτόκιό της σταθερό στο 0,75% για τις επόμενες ενενήντα ημέρες, ενώ το ίδιο διχασμένοι είναι οι οικονομολόγοι και ως προς το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου κατά 0,25% μέχρι τα τέλη του Ιουνίου (37 το πιστεύουν, έναντι 36 που δεν το πιστεύουν).

Ο Άλαν Κλαρκ της Scotiabank σχολιάζει ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αποκαλύπτουν πλέον περισσότερα για το τι σκοπεύουν να πράξουν σχετικά. "Δεν με ενοχλεί υπερβολικά ότι υφίστανται διαιρέσεις, αυτές είναι ευμετάβλητες καταστάσεις", παρατηρεί.

Ο ίδιος εκτιμά ότι στο ΔΣ της ΕΚΤ κυριαρχεί έκδηλη απαισιοδοξία για τη γενική οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και επισημαίνει ότι, μόνον αν καταγραφεί νέα επιδείνωση, η ΕΚΤ θα αποφασίσει να μειώσει εκ νέου το δανειστικό επιτόκιο.