Κρούγκμαν: Η κρίση στην Ελλάδα ερμηνεύτηκε λανθασμένα

Αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας κάνει σε άρθρο του για τη διεθνή οικονομική κρίση στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, υποστηρίζοντας ότι η κρίση στην Ελλάδα ερμηνεύτηκε λανθασμένα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με ολέθρια αποτελέσματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο Κρούγκμαν τονίζει ότι, μολονότι μπορεί να φαίνεται ότι οι οικονομολόγοι δεν είχαν τις κατάλληλες απαντήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, πολλοί ήταν εκείνοι που γνώριζαν και είχαν προειδοποιήσει, όμως δεν εισακούστηκαν.

Στην ανάλυσή του, ο νομπελίστας οικονομολόγος παρατηρεί ότι η οικονομική κρίση, μέσω διαφόρων διαύλων, οδήγησε σε μία απότομη πτώση των ιδιωτικών δαπανών, η οποία με τη σειρά της επέφερε μείωση των εσόδων και άνοδο της ανεργίας.

Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να τονώσουν τις οικονομίες τους, ο Κρούγκμαν σημειώνει ότι η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο το 2010, όταν η κρίση στην Ελλάδα ερμηνεύθηκε, λανθασμένα κατά τη γνώμη του, ως σημάδι ότι και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις θα έπρεπε να μειώσουν άμεσα τις δαπάνες και τα ελλείμματά τους. “Από τη στιγμή εκείνη, η λιτότητα άρχισε ατυχώς να εφαρμόζεται ευρέως ως το κύριο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης”, επισημαίνει ο νομπελίστας οικονομολόγος.