Ernst & Young: Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες της Ευρωζώνης το 2013

Δύσκολη χρονιά θα είναι το 2013 για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Eurozone Financial Services Forecast (EEFSF) της Ernst & Young, που προβλέπει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης θα πιεσθούν από τα επισφαλή δάνεια και το ρυθμιστικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν επιδεινωθεί και πάλι, καθώς η ποιότητα των πιστώσεων στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε πέραν του αναμενομένου. Εκτιμάται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφθασαν το 6,8% το 2012 και θα φτάσουν το ιστορικά υψηλό για τη ζώνη του ευρώ ποσοστό του 7,6% το 2013 (1% πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη).

Βελτιωμένες εμφανίζονται ωστόσο οι προοπτικές του δανεισμού στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, σε αντίθεση με αυτές της Νοτίου Ευρώπης, κάτι που δείχνει ότι η διαφορά μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου έχει παγιωθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα δάνεια προς επιχειρήσεις στη διάρκεια μίας διετίας στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, έχουν αυξηθεί κατά 18 δισ. ευρώ, 72 δισ. ευρώ και 28 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, ενώ, στο ίδιο διάστημα, ο δανεισμός στην Ιταλία μειώθηκε κατά 43 δισ. ευρώ και στην Ισπανία κατά 100 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη αναμένεται να φτάσει σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2013, αγγίζοντας τα 20 εκατομμύρια. Ως αποτέλεσμα, οι συνταξιοδοτικές εισφορές θα μειωθούν και τα ασφάλιστρα ζωής θα δεχθούν μεγαλύτερη πίεση. Η ιταλική αγορά ασφαλειών ζωής έχει πληγεί περισσότερο, με πτώση των ασφαλίστρων κατά 25%, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Μία περαιτέρω πτώση 4% αναμένεται και το 2013, καθώς τα ιταλικά νοικοκυριά θα συνεχίζουν να βλέπουν τα πραγματικά τους εισοδήματα τους να μειώνονται.