“Μπλόκο” στο αεροδρόμιο σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο

Στην τσιμπίδα του νόμου  πιάνονται από σήμερα όσοι έχουν εκκρεμότητες με πρόστιμα, απλήρωτους φόρους, Κοινωνικές Ασφαλίσεις ή εκκρεμούν σε βάρος τους εντάλματα πληρωμής και προτίθενται να ταξιδέψουν εκτός Κύπρου. Ενδελεχείς έλεγχοι άρχισαν από το πρωί στα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο των εντοπισμό πολιτών, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν εντάλματα πληρωμής. Σύμφωνα με την αστυνομία, ήδη εντοπίστηκαν τρείς μικροοφειλέτες, οι δύο εκ των οποίων εξόφλησαν τα εντάλματα τους. Στην Τρίτη περίπτωση, επρόκειτο για διαδικαστικό ζήτημα, το οποίο τροχοδρομήθηκε.

Το Sigmalive.com επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή Διοίκησης του Αρχηγείου Αστυνομίας, Δημήτρη Πιτσιλλίδη, ο οποίος μας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν συνολικά 160 χιλιάδες εντάλματα πληρωμής, που αφορούν στο ποσό των 135 εκατ. ευρώ. Ο κ. Πιτσιλλίδης κάλεσε όσους πολίτες έχουν οφειλές, να τις διευθετήσουν, για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις όταν θα επιχειρήσουν να ταξιδέψουν. Τονίζεται ότι  η νομοθεσία προβλέπει και σύλληψη των οφειλετών, στην περίπτωση που δεν συμμορφώνονται.

Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά για ένα μήνα, και τα αποτελέσματα του θα επανεξεταστούν.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του στις περιπτώσεις προσώπων που είναι συστηματικοί οφειλέτες και ξεγελούν τις Αρχές, θα απαιτείται να πληρώσουν επί τόπου. Αν αρνηθούν,  θα συλλαμβάνονται και δεν θα τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν.

Αντίθετα, στις περιπτώσεις μικροποσών αλλά και σε εκείνες όπου υπάρχει συνεργασία των οφειλετών με τους αστυνομικούς, τότε δεν θα ανακόπτονται, αλλά θα τους δίνεται η ευκαιρία να πληρώσουν κάποια προκαταβολή και θα καλούνται με επιστολή, να καταβάλουν τα υπόλοιπα χρήματα σε δόσεις.

Πάντως, η αστυνομία τονίζει πως σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στους ελέγχους διαβατηρίων ή στην πραγματοποίηση των πτήσεων. Ήδη τα αεροδρόμια έχουν στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό για τους σκοπούς των ελέγχων.