“Η Ελλάδα δεν έλαβε λευκή επιταγή, ούτε η Κύπρος θα την λάβει”

Όρους για τη διάσωση της Κύπρου θέτει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, προβαίνοντας παράλληλα στην εκτίμηση ότι η κρίση του ευρώ δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην Die Welt, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών διευκρινίζει ότι η ΕΕ "είναι διατεθειμένη να επιδείξει αλληλεγγύη μόνον με αντάλλαγμα την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", για να προσθέσει: "Η Ελλάδα δεν έλαβε λευκή επιταγή, ούτε η Κύπρος θα την λάβει". Συγκεκριμένα ο κ. Βεστερβέλε ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό κλάδο, τονίζοντας: "η τραπεζική διαφάνεια είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει η Κύπρος να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων".

Σύμφωνα με τη Deutche Welle, αναφερόμενος στην "ευρωκρίση" ο Γκίντο Βεστερβέλε προβαίνει στην εκτίμηση ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση "θα πρέπει να ακολουθηθεί με συνέπεια και πειθαρχία το τρίπτυχο: δημοσιονομική σταθεροποίηση, πολιτική ανάπτυξης και αλληλεγγύη".

Σύμφωνα με το γερμανό υπουργό θα πρέπει να εμπεδωθεί σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης η αντίληψη ότι τα χρέη δεν αντιμετωπίζονται με νέα χρέη. "Τότε η ΕΕ θα είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από την κρίση", επισημαίνει ο φιλελεύθερος πολιτικός.
Ο Γκίντο Βεστερβέλε απορρίπτει τον ισχυρισμό που θέλει την ΕΕ διασπασμένη σε Βορρά και Νότο και διευκρινίζει ότι "οι διαφωνίες σημειώνονται κυρίως μεταξύ των πολιτικών οικογενειών (σ.σ εννοεί τον άξονα δεξιά-αριστερά) της Ευρώπης και λιγότερο μεταξύ των εθνικών κρατών".