Γκάμπριελ: Εξαιτίας του Σόιμπλε έχουμε τόσο κακή φήμη στην ΕΕ…

"Πόλεμος" μεταξύ των δύο υπουργών της Μέρκελ για τα... μάτια της Ελλάδας

Σκληρή απάντηση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τον επέκρινε το πρωί για τις δηλώσεις που έκανε υπέρ μίας μεγαλύτερης βοήθειας της Γερμανίας στην Ελλάδα, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο Γκάμπριελ απάντησε το απόγευμα, δηλώνοντας ότι «οι δαπάνες ασφαλώς δεν βοηθούν από μόνες τους, αλλά ούτε και η λιτότητα».

«Εάν δεν μπορείς να επικροτήσεις τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, χωρίς να σε μαλώνει ο υπουργός Οικονομικών του CDU, τότε είναι σαφές γιατί οι Γερμανοί έχουν μία τόσο κακή φήμη στην ΕΕ», δήλωσε ο Γκάμπριελ στη γερμανική εφημερίδα Bild, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Ο Σόιμπλε είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι η πρόταση του Γκάμπριελ να δοθούν περισσότερα χρήματα στην ΕΕ και την Ελλάδα «κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση» και στέλνει λάθος μήνυμα. «Ενοχλήθηκα που ο Γκάμπριελ, ευρισκόμενος στην Ελλάδα, έδωσε στους Έλληνες ένα μήνυμα που δεν τους βοηθά, αλλά μάλλον τους δυσκολεύει περισσότερο να λάβουν τις σωστές αποφάσεις», σημείωσε.

Λέγοντας ότι η Γερμανία πρέπει να δώσει περισσότερα χρήματα στην ΕΕ, δεν θα λυθεί το πρόβλημα και θα δοθεί λάθος κίνητρο στις χώρες, είπε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, δεν είναι τα χρήματα, αλλά μάλλον η σωστή χρήση τους.

Στο ερώτημα, αν η Ελλάδα μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη, ο Σόιμπλε δήλωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να το κάνει, μόνο αν έχει μία ανταγωνιστική οικονομία». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι χρειάζεται χρόνο για αυτό, ο οποίος θα δοθεί. «Αν, όμως, ο χρόνος δεν χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, επειδή αυτό είναι άβολο, τότε αυτό είναι ο λάθος δρόμος», σημείωσε.